{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat Guzin: Ne prihvatamo da UN ima apsolutni imunitet

F
11.10.2012. u 15:01
1
0
Advokat Guzin: Ne prihvatamo da UN ima apsolutni imunitet
1
Advokat Guzin: Ne prihvatamo da UN ima apsolutni imunitet
Foto: Anadolija
Advokat Semir Guzin, član bh. advokatskog tima, odnosno jedan od pravnih zastupnika Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" u tužbi protiv države Holandije izjavio je Agenciji FENA da je danas Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu uručena apelacija zbog povrede prava majki Srebrenice, uz naglašavanje da se ne radi o tužbi, niti o novom postupku, nego o pravnom lijeku na odluku najvišeg suda Holandije da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja, odnosno vođenja građanske parnice.
"Sudovi u Holandiji su potvrdili da je UN imao apsolutni imunitet, što mi ne prihvatamo", kazao je advokat Guzin, navodeći da oni (UN) snose suodgovornost za zločin genocida što je potvrđeno u Izvještaju iz 1999. godine koji je napisao tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan.

Član bh. advokatskog tima podsjeća da je ovaj tim pokušao u vansudskom i sudskom postupku postići dogovor i zaštititi prava srebreničkih majki u odnosu na UN.

"Oni to nisu prihvatili i stoga smatramo da je takvim ponašanjem nadležnog suda u Holandiji prekršeno načelo iz člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koje se tiče prava svake osobe da ima slobodan pristup sudu", precizira advokat Guzin.

Istovremeno, naglašava da se postupak protiv države Holandije nastavlja u redovnom sudu, a da je spomenuta apelacija segment koji se odnosi samo na UN i to zbog pitanja imuniteta.

"Prema procjeni i kazivanju kolega iz Holandije (advokatskog tima) prva rasprava u nadležnom sudu u toj zemlji očekuje se u martu naredne godine", precizira Guzin.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: