Društvo za ugrožene narode za BiH
2

"Očekujemo pozitivno rješavanje apelacije srebreničkih majki"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Društvo za ugrožene narode za BiH očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu riješiti pozitivno apelaciju srebreničkih majki u povodu povrede njihovih prava, odnosno odluke najvišeg suda Holandije, prema kojoj Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja. Predsjednica bh. sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević istaknula je u izjavi za Fenu da se radi o ljudskom očekivanju, izražavajući oprez i umjereni optimizam s obzirom na dosadašnji slijed događaja.

"To je ono ljudsko očekivanje, međutim, sve ono što se događalo ovih proteklih godina počevši od samog 11. jula 1995. godine, odnosno najvećeg zločina koji se dogodio od kraja Drugog svjetskog rata i to pod zastavom UN-a, pa do danas, ne ostavlja dovoljno razloga za optimizam", kazala je Memišević.

U tom kontekstu, podsjetila je na činjenicu da su UN, odnosno tadašnji generalni sekretar ove organizacije Kofi Annan dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2001. godinu, iako se zna da su oni suodgovorni za dešavanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a što je i priznato u jednom od UN-ovih izvještaja.

" Priznali su svoju odgovornost, ali ne i krivicu i bojim se da će taj glomazni birokratski aparat naći način da zadrži svoj imunitet", navodi Memišević, ocijenivši da bi to, ukoliko se desi, bila velika civilizacijska rana i moralna kataklizma.

Na pokretanje postupka pri Evropskom sudu za ljudska prava članovi porodica ubijenih Srebreničana odlučili su se nakon što je holandski najviši civilni sud (Hoge Raad) u aprilu odbio njihovu tužbu podnesenu zbog činjenice da vojnici iz te zemlje koji su bili u sastavu zaštitnih snaga UN-a (UNPROFOR) nisu spriječili genocid u Srebrenici.

Holandski sud tužbu je odbacio, pozivajući se na imunitet od sudskog progona zajamčen UN-u, pa tako i vojnicima "plavim šljemovima", koji djeluju pod zastavom te organizacije.