{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska želi ujediniti tri naroda u BiH

S
12.2.2010. u 21:35
0
171
Turska želi ujediniti tri naroda u BiH
0
Turska želi ujediniti tri naroda u BiH
Sastanak u Ankari (Foto: Reuters)
Nakon što je razbila led između vlada BiH i Srbije, turska vlada sada želi uključiti i Hrvatsku u proces pomirenja, koji je Ankara počela prošle jeseni. Isključena iz inicijativa koje vode SAD i Evropska unija o poboljšanju stanja u BiH, turska Vlada započela je vlastiti posrednički proces pomirenja suprotstavljenih strana.
U naporima da poboljša dijalog između glavnih "igrača" po pitanju BiH, Turska je prvo sazvala sastanak sa ministrima vanjskih poslova Srbije i BiH u oktobru, nakon čega je uslijedio susret bh. i hrvatskog šefa diplomacije. Turska sada želi organizovati sastanak četvorke i pokrenuti dva mehanizma, saznaje Hurriyet Daily News. Dio je to akcijskog plana koji je Vlada pokrenula kako bi izbjegla kolaps procesa izgradnje nacija u BiH, kao i jačanja pozicije Bošnjaka.

Truska vlada vjeruje da proces koji je inicirala EU ne podržava dovoljno interese Bošnjaka. Prvi konkretan rezultat došao je u utorak kada su bh. i srbijanski ministri vanjskih poslova objavili odluku da obnove diplomatske odnose koji su tri godine bili zamrznuti.

U narednom koraku Turska će pokušati ubijediti ministre iz tri balkanske zemlje da se okupe na sastanku kojim će moderirati Turska. Ako prihvate, Turska će ministrima organizovati zajedničku posjetu Briselu, Moskvi i Vašingtonu.

Osim toga, Turska ima namjeru pružiti podršku BiH na međunarodnom nivou, uključujući UN, Evropsku komisiju i NATO. Turska vlada planira formiranje grupa podrške našoj zemlji, a mogući članovi su Hrvatska, Albanija, Makedonija, Bugarska i Rumunija, zatim zemlje poput Norveške, Slovenije i Španije.

Turska je zabrinuta zbog separatističkih stremljenja Republike Srpske, a brige joj stvaraju i pojačane namjere Hrvata u BiH da naprave treći entitet.

Nadolazeći izbori u BiH situaciju će učiniti još nestabilnijom, dok se nacionalistički glasovi budu pojačavali tokom kampanja. SAD i EU inicijativa u Butmiru trebala je prevazići političku pat poziciju, ali od oktobra nema nikakvih rezultata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: