BiH
2

Anadolija / Turska uputila u BiH helikopter za gašenje požara

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Vlada Republike Turske danas je odobrila slanje helikoptera za pomoć u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

Turski ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija da je ta zemlja danas poslala jedan kanader u Albaniju, a helikopter M-17 za pomoć u gašenju požara u Bosnu i Hercegovinu.

U saopćenju objavljenom iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva šumarstva i vodoprivrede navodi se da je Eroglu izjavio kako je upućivanje kanadera i helikoptera izvršeno po nalogu premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana. U Ministarstvu sigurnosti BiH danas u popodnevnim satima nisu mogli zvanično potvrditi da je helikopter upućen u BiH.

Prema riječima savjetnika državnog ministra sigurnosti Admira Malagića, to ne znači da potvrda o slanju helikoptera neće biti ubrzo u Ministarstvu.

Pomoćnik ministra sigurnosti Samir Agić kazao je kako je BiH tražila kanader od Turske, ali kako je povratna informacija glasila da Turska, zbog požara koji je izbio u Turskoj, neće moći odmah uputiti kanader u BiH, ali da će to biti učinjeno čim požar na kojem je angažovan kanader bude saniran.

Požari, koji bukte na više lokacija u BiH, nisu sanirani. Prema posljednjim informacijama, požarna linija oko Boračkog jezera je duga deset kilometara, a požari se šire i u područjima oko Srebrenice i Novog Goražda.