BiH
1

Helikopter iz Turske od sutra ujutro gasi požare u BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Helikopter koji je po nalogu premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana poslan kao podrška pri gašenju šumskih požara u BiH, a koji je danas doletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, bit će aktivan od ranih jutarnjih sati, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy.

Helikopter koji je Republika Turska poslala u BiH kako bi pomogao pri gašenju požara, danas u 14:50 sletio je na sarajevski međunarodni aerodrom.

Letjelica će u akciju gašenja požara krenuti sutra u ranim jutarnjim časovima. Helikopter iz Turske u BiH je stigao shodno „Memorandumu o saradnji u prirodnim i drugim nesrećama“, koji je ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sa Direkcijom za upravljanje u vanrednim situacijama u slučaju nesreće (AFAD), koje djeluje pri Vladi Republike Turske.

Helikopter i posadu na aerodromu dočekali su ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, predstavnici Operativnog komunikacijskog centra BiH-112 Željko Dugonjić i Fuad Spahović, te kapetan Mustafa Mukić ispred Oružanih snaga BiH.

Turski ambasador Ahmet Yildiz, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je kako će helikopter, koji je danas stigao u Sarajevo, narednih pet dana djelovati na područjima zahvaćenim požarom kako bi pomogao u suzbijanju istih.

„Turska je država sa iskustvom u požarima, s obzirom da i kod nas ima veoma puno šumskih predjela“, rekao je Yildiz u izjavi za agenciju Anadolija, dodavši kako je i lično posjetio Konjic kako bi se informisao o stanji na požarištima u tom predjelu. On je izrazio nadu da će uskoro doći i do padavina koje bi pomogle helikopteru u njegovom radu.

Yildiz je kazao da je helikopter, po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, poslalo Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede Republike Turske, u čijoj je on nadležnosti.

Planirano je da letjelica djeluje na požarom zahvaćenim područjima pet dana, no ukoliko bude potrebe, tvrdi Yildiz, njegovo djelovanje biće produženo.

„Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći, te finansiranju čitave akcije. Finansijski troškovi biće pokriveni iz rezervi budžeta Vijeća ministara. Ovaj helikopter koristi i klasično gorivo kao i sve letjelice u BiH, tako da tu neće biti nikakvih problema“, rekao je Anadoliji zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

„Helikopter Ruske Federacije je otprilike u istoj klasi kao i ovaj. Brzina djelovanja zavisi od konfiguracije terena, blizine napajanja te drugih faktora", pojasnio je on te dodao kao je do sada u akcijama gašenja na požarišta spušteno više od dva miliona kubnih metara vode.

Član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, rekao je da, iako je bilo planirano da helikopter odmah danas bude upućen na lokalitet istočnog Mostara, to neće biti moguće iz tehničkih razloga.

„U ime Turske i turskog naroda, došli smo da pomognemo u gašenju požara širom Bosne i Hercegovine“, istakao je Ulusoy, koji je helikopterom stigao sa četiri kolege iz Rusije.