Lokalni izbori
53

Turska opozicija na čelu sa Imamogluom odnijela velike pobjede nad Erdoganovom strankom

D. Be.
(Foto: EPA-EFE)
Glavna opoziciona stranka u Turskoj CHP ostvarila je velike izborne pobjede na lokalnim izborima u glavnim gradovima Istanbulu i Ankari.

S preko 90 posto otvorenih glasačkih kutija diljem zemlje, CHP vodi s 37,3 posto glasova, a slijedi je AK ​​Party s 35,78 posto.

Dok su široki dijelovi zapada, juga i sjevera Turske sada pod kontrolom CHP-a, prokurdska Dem stranka je osvojila kontrolu nad velikim dijelom jugoistoka.

Erdoganova stranka i dalje dominira centralnom Turskom i imala je više uspjeha u područjima na jugoistoku koja su razorena potresom u februara 2023., uključujući gradove Kahramanmaras i Gaziantep.

Rezultati su značajan udarac za Recepa Tayyipa Erdogana i njegovu stranku, koji se nadao da će vratiti kontrolu nad gradovima manje od godinu dana nakon što je zatražio treći mandat kao predsjednik Turske.

Erdogan je vodio kampanju za pobjedu u Istanbulu, gdje je odrastao i postao gradonačelnik.

No, Ekrem Imamoglu, koji je prvi put osvojio pobjedu na lokanim izborima 2019. godine, postigao je drugu pobjedu za sekularnu stranku CHP.

Erdogan je obećao novu eru u Istanbulu koji broji gotovo 16 miliona stanovnika, ali je sadašnji gradonačelnik Istanbula bio na putu da osvoji više od 50% glasova odnosno više od 10 bodova ispred kandidata Erdoganove AKP.

Uvijek se za svoj autoritet oslanjao na "narodnu volju", a pristašama je poručio da će i sada poštivati ​​biračko tijelo.

Tokom predizborne kampanje Erdogan je rekao da će mu ovo biti posljednja, jer njegov predsjednički mandat završava 2028. godine.

No, kritičari su vjerovali da bi ga pobjeda ohrabrila da revidira ustav kako bi se mogao ponovno kandidirati. Nakon ovako dramatičnog poraza to izgleda malo vjerojatno.

Nasuprot tome, ishod je veliki uspjeh za predsjednika CHP-a Ozgura Ozela, koji je pohvalio glasače što su odlučili promijeniti lice Turske na ovim izborima.

"Oni žele otvoriti vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji", rekao je Ozel.

Veliki broj ljudi u Istanbulu okupio se ispred gradske vijećnice u Sarachaneu, jednoj od najstarijih četvrti Istanbula.

Mahali su turskim zastavama i transparentima na kojima je bila slika Ekrema Imamoglua uz oca utemeljitelja Turske Kemala Ataturka, čiji je poster bio okačen niz zidove zgrade lokalnih vlasti.

"Mogu reći da je povjerenje i vjera naših građana u nas nagrađena", rekao je Imamoglu.

I on i Mansur Yavas viđeni su kao potencijalni kandidati za predsjedničku utrku 2028. godine.

Prije pet godina, Imamoglu je srušio višegodišnju vladavinu AK Partije u Istanbulu uz podršku drugih opozicionih stranaka. Ali to opoziciono jedinstvo raspalo se nakon poraza na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima i AK partija je imala velike nade da će poništiti njegovu pobjedu 2019. godine.

U Istanbulu živi petina turske populacije od gotovo 85 miliona ljudi. Kontrola nad ovim gradom je i kontrola značajnog dijela turske ekonomije uključujući trgovinu, turizam i finansije.

Vladajuća se stranka očito se nije uspjela otresti ekonomske krize koja je zabilježila stope inflacije od 67%, a kamatne stope od 50%.

Oko 61 milion Turaka imalo je pravo sudjelovanja na nedjeljnim izborima, a više od milion mladih birača glasalo je po prvi put.

Odziv je procijenjen na više od 77 posto u 81 pokrajini u zemlji.