Izbačen iz sudnice
1

Turković tužiocu Čavki psovao majku i nazvao ga odvratnom pticom

Piše: F. Bakić
Na današnjem suđenju optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji, koja se tereti za više krivičnih djela u Sudu BiH, Zijad Turković je izbačen iz sudnice zbog niza uvreda upućenih tužiocu Olegu Čavki, kojem je psovao, zatim tužiteljici Diani Kajmaković i svjedoku Darjanu Veličaninu.

Turković je za tužiteljicu Kajmaković govorio da je "mafijašica" i da "pripada mafijaškoj organizaciji", zbog čega ga je upozoravao predsjedavajući Sudskog vijeća Izo Tankić. Vrhunac je uslijedio kada je tužilac Čavka ispitivao svjedoka Anefiju Čolića o tome da li je Turković ikada bio zaposlen i gdje, na šta je optuženi reagovao uvredom, nazvavši tužioca "pticom odvratnom".

Kada je policija Turkovića izvodila iz sudnice, tužilac je pitao Čolića da li mu je poznato je li optuženi u Njemačkoj radio kod Hamde Dacića, a Turković je uzvratio: "Je.. ti Dacić mater, smeće jedno ljudsko" te dodao da će sa zadovoljstvom otići.

Svjedok Čolić je rekao da je 2006. godine u Skoplju imao fabriku za biodizel te da je od Turkovića, za kojeg je kazao da mu je rođak, tražio da mu posudi 35.000 eura. Turković je Mustafi Sejdiću dao novac da odnese Čoliću, a ovaj je taj novac preuzeo u Novom Pazaru.

Tužilac Čavka je upitao svjedoka zašto je tokom istrage, kada je saslušavan u Njemačkoj, rekao da je tražio i dobio 200.000 eura, a ne sad spomenutih 35.000 eura, na šta je Čolić odgovorio da je to ukupni dug koji on ima prema Turkoviću iz ranijih godina.

"U Policijskoj stanici u Wiesbadenu sam dobio poziv za predmet Hamdo Dacić, a saslušavan sam za Turkovića. Bio sam u panici i potpisao sam zapisnik samo da što prije izađem iz sudnice. Tražio sam od Turkovića 35.000 eura. Tada smo sjedili u Incognitu", izjavio je u sudnici Čolić, a Turkovićeva odbrana je njegovo saslušanje tokom istrage ocijenila kao nezakonito.

Darjan Veličanin, inače uposlenik Cargo centra Sarajevskog aerodroma, osim što je opisao svoje viđenje pljačke 2,5 miliona maraka, rekao je još da je Turković godinu ili dvije prije razbojništva dolazio do Carga i da je bio prijatelj sa Suadom Glavinićem, koji je ranije pravomoćno oslobođen krivice za pomaganje u ovoj pljački.

"Glavinić mi je dao smotuljak novca i rekao da ga predam Turkoviću kada dođe. Turković je pred Cargo došao u sivom Golfu A-4 i predao sam mu smotuljak", rekao je Veličanin.

Turković, koji je tada još bio u sudnici, je upitao svjedoka: "Jesi li krivično odgovarao? Izbo si čovjeka nožem i pokušao ga ubiti, a tužiteljica Kajmaković je to djelo prekvalifikovala kao teške tjelesne povrede."

Međutim, dalja pitanja je prekinuo sudija Tankić.

Nekoliko nalaza i mišljenja danas je iznio i sudski vještak balističke i mehanoskopske struke Bruno Franjić. Tako je Franjić kazao da je 19 čahura prikupljenih sa tri lokacije koje potiču iz ubistva Mithata Mekića i Lucije Salas Cortes u kući u Binježevu, ispaljeno iz istog vatrenog oružja, navjerovatnije heklera. Franjić je kazao i da četiri zrna koja potiču iz Binježeva i šest zrna koja su izvađena iz tijela Mekića i Salas Cortes prilikom obdukcije potiču također iz jednog oružja, najvjerovatnije heklera. Za dvije čahure i dva zrna koja su bačena u šaht u ulici Put mladih muslimana, te zrno izvađeno iz tijela Wernera Ajdarija, su ispaljeni iz istog oružja, odnosno škorpiona.

Nastavak suđenja Turkoviću zakazan je za 20. septembar.