Izbačen iz sudnice
96

Turković tužiocu: Nisam ti ja Gaši i neću ti biti Gaši

Piše: F. Bakić
Mirza Drinić iz Zenice, koji je danas saslušan u svojstvu svjedoka na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima, negirao je da mu je Turković 2007. godine ponudio učešće u pljački Cargo centra Aerodroma Sarajevo.

Drinić je prošle godine osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog pripadnosti Turkovićevoj zločinačkoj organizaciji, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, a u presudi je upravo navedeno da djelo počinjeno u Cargo centru nije prijavio nadležnim organima, kao i da mu je Turković ponudio učešće u pljački.

"Isljam Kalender je rekao da sam znao za pljačku i da mi je Turković ponudio učešće. Rekao sam tada da je to tako, a kada sam saslušavan u Tužilaštvu, nisam govorio istinu. Odlučio sam da se poštedim suđenja i priznao ono što je Kalender pričao, a što su tokom mog ispitivanja nudili tužioci. Nuđeno mi je da budem svjedok, ali kako ću svjedočiti o nečemu što ne znam. U medijima se objavljuje i da sam kriv zbog toga što sam Turkoviću dao dvije radiostanice. Istina je da sam Turkoviću dao jednu radiostanicu, koja nije korištena u pljački, i koju mi je vratio prije razbojništva na Aerodromu. Ta radiostanica služi za prisluškivanje policije. Zbog te radiostanice sa Turkovićem nisam govorio tri godine. Iskaze jesam potpisao, ali sam htio što prije sve završiti", rekao je Drinić, te dodao da je advokat Faruk Balijagić, koji ga je branio, bio više za Tužilaštvo, nego što je radio u njegovom interesu.

Tužilac Oleg Čavka je pročitao iskaz koji je Drinić dao 22. jula prošle godine, ali je njegov veći dio svjedok jučer negirao, ističući da nije reagovao na zapisnik, jer ga to nije zanimalo.

"Isljam je rekao da sam bio kod Turkovića i da mi je nudio učešće u pljački. Nisam htio da uđem u suđenje, navođen sam na priču Tužilaštva. Sve priče koje sam čuo na ulici i rekao svom advokatu, on ih je odmah ispričao u Tužilaštvu. U presudi je pročitana laž. Išao sam linijom manjeg otpora, jer me slučaj ne zanima", naveo je na kraju Drinić.

U iskazu koji je dao prošle godine u Tužilaštvu, kako je pročitao tužilac Čavka, Drinić je ispričao da ga je u jesen 2007. godine pozvao Turković i ponudio mu da otmu pare iz Carga. Drinić, stoji u iskazu, to nije htio, iako ga je Turković ubjeđivao. U iskazu je također, navedeno da je 2007. godine Turković u restoranu Royal sjedio u društvu Emira Hadžića, kada je Zijad rekao Driniću: "Ovu bih oženio sad", pokazujući na Šejlu Jugo. Sa Šejlom se Zijad upoznao preko Drinićeve prijateljice, ali je ispalo da je ona već poznavala Hadžića, jer je pisala o njemu.

Turković je tokom Drinićevog saslušanja udaljen iz sudnice zbog komentarisanja i vrijeđanja tužioca Čavke.

"Nisam ti ja Gaši i neću ti biti Gaši. Ako si njemu provukao, meni nećeš", govorio je Turković tužiocu kada je izvođen iz sudnice.

Saslušan je i istražitelj SIPA-e Dženan Šećerbajtarević, koji je ispričao da je rukovodio uviđajem u sarajevskoj ulici Put Mladih muslimana početkom februara prošle godine, nakon informacije, koju je istražiteljima dao Sead Dumanjić, da su u šaht u toj ulici odbačene čahure korištene u likvidaciji Marija Tolića i Wernera Ajdarija. U šahtu, koji je otvoren uz pomoć radnika KJKP Rad, pronađen je nož na preklapanje, dvije čahure i dva zrna. Šećerbajterević je bio član uviđajne ekipe u mjestu Johovac kod Bijeljine, kada je u aprilu prošle godine ekshumirano tijelo Rajka Milovanovića. Prvu informaciju istražiteljima je, prema njegovim riječima, dao Danijel Planinčić, a mjesto gdje je Milovanović zakopan, nakon nekoliko pokušaja, pokazao je Željko Đurić. I Planinčić i Đurić su ranije osuđeni na šest i po, odnosno četiri godine zatvora zbog pripadnosti zločinačkoj organizaciji. Milovanovićevo tijelo, kako je dodao svjedok, ležalo je u položaju fetusa i na sebi je imao odjeću.

Osim Drinića i Šećerbajtarevića, danas su saslušana još četiri svjedoka, a nastavak suđenja je planiran za 6. septembar.