{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turković svjedočio na sudu: Nikoga nisam ubio

9.5.2013. u 18:10
56
34
Turković svjedočio na sudu: Nikoga nisam ubio
56
Turković svjedočio na sudu: Nikoga nisam ubio
Zijad Turković zvani Zika, kojeg optužnica tereti da je rukovodio zločinačkom organizacijom optuženoj za više krivičnih djela, danas je u Sudu BiH počeo sa svojim svjedočenjem.
Na pitanje advokata Fahrije Karkina:"jesi li ti mafijaš", Turković je odgovorio: "Pa, s obzirom da sam se družio sa Olegom Čavkom, Dianom Kajmaković, Lekićima, da sam sa Fahrom Radončićem imao kontakte, sa Almirom Džuvom, mislim da jesam, mada nemam karticu kao oni".

Turković je zatim kazao, da mu je ovaj proces montiran, da nema nijednog dokaza protiv njega i da je neko zaplakao i rekao: "nisam ja majke mi, on je". Optuženi je ispričao kako je Nasera Keljmendija upoznao kada se "ukazao" pred njegovom kućom i kada je tražio poslovnu saradnju.

"Muhamed Ali Gaši i ostali su ga uputili kod mene. Tada sam se bavio građevinarstvom, a predstavili su mi ga kao biznismena. Keljmendij je htio da se švercuju cigarete, ali ne samo to. Čekat ću bolja vremena da kažem zbog čega je još dolazio. Htio sam legalno, on je bio za ilegalno, jer nikad se nisam bavio trgovinom cigareta i drogom. Bilo je još nekih ponuda", kazao je Turković. Pričao je optuženi potom o provali u Keljmendijev stan, te da mu je Gaši dolazio i žalio se da ga povezuju sa tim. "Sumnjalo se da je Gaši režiser svega. Žao mi je bilo Gašija. Rekao sam Keljmendiju da Gaši, koji se tada malo prepao, nema veze sa tim i da ću probati saznati ko stoji iz toga", navodi Turković.

Optuženi je rekao kako je prihvatio ponudu Dauta Bibića, Radončića i Lekića da se likvidira Keljmendi.

"Nuđen mi je novac, koji sam nekad uzimao ja, a nekad Isljam Kalender. Isljam je bio incijator. Ja nisam od tog posla, al sam prihvatio. Tu nije bilo roka da se to uradi. Kalender je kupio neke puške, ali ja ne znam staviti ni metak u cijev. Kalender mi je govorio 'ne brini se, ja sam ovo radio prije, ja sam završio ono za šta leži Ferid Okić'. Moj osnovni cilj je bio da oni misle kako su me uvukli u tu organizaciju. Zvao sam Milenka Lakića da se nabavi neka bomba, i Sejo Dumanjić je u to bio uključen, da ispadne kao da nešto radimo, da ne uzimamo samo novac. Nisam znao za svadbu Keljmendijeovg sina u Radon Plazi", kazao je Turković.

Dodao je da Keljmendija niko nije tražio, ali su imali saznanja da u Hrasnici i Hadžićima ima ilegalnu proizvodnju cigareta.

Za objekat Belamy, Turković je rekao kako ga je Semir Cerić Koke molio da uđe u taj prostor, što je optuženi i prihvatio, jer je Koke tada ostao sam, nije imao auto. Turković kaže da Cerić nije ispoštovao rokove plaćanja, te je kasnije novac davao njegovoj supruzi.

"Koketa znam cijeli život. On me pokvario. Njega sam u Njemačkoj našao u kabanici kako spava u parku. Tada sam u Njemačkoj držao diskoteku. Dao sam mu nešto novaca, objasnio kako se radi, imao sam i kontakte sa jednom izdavačkom kućom", dodao je Turković.

Odgovarajući na pitanje advokata Karkina, Turković je kazao da mu Sejo Dumanjić nije rekao da ga iko želi likvidirati.

"Nemam neprijatelja, osim Darke Eleza. Nije ni on neprijatelj, ali je bilo neugodnih situacija kada je zvao i prijetio, zbog čega smo supruga i ja kupili blindirano vozilo", istakao je Turković.

Ispričao je kako mu je Dumanjić govorio da ima problema sa Mithatom Mekićem, jer su bili u nekim talovima. Turković je za Mekića ispričao da mu je prijatelj kojeg je upoznao u Njemačkoj, te da ga je primio u svoju kuću kad je došao u Sarajevo. Isljam Kalender mu je, kako je Turković naveo u sudnici, sam rekao da je doktor za drogu.

Za Marija Tolića je rekao da je dobar čovjek, da ga je takvog upoznao i da su mu ga takvog predstavili. Bilo je, kako kaže, obostranih pozajmica novca, ali je negirao da je Toliću ostao dužan 30.000 maraka. Taj iznos prema Turkovićevim riječima skupio je Mario Sova, a Tolić je bio samo posrednik, kako bi se optuženom platila kaucija. Taj dug je isplaćen Sovinoj supruzi kada joj je muž bio u zatvoru.

"Nikoga nisam ubio. Nisam sa Tolom imao sukoba", ustvrdio je Turković.

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić nastavak suđenja je zakazao za 23. maj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: