Crna hronika
0

Svjedok: Turković slabo obilazi familiju, dođe samo na žalost i dženaze

Piše: F. Bakić
Dokazni postupak protiv Zijada Turkovića i ostalih optuženih za pripadnost zločinačkoj organizaciji kojom je on rukovodio, a koja se tereti za više teških krivičnih djela, okončan je danas u Sudu BiH, a završne riječi Tužilaštva su planirane za 16. august.

Na današnjem ročištu iskaz je dao svjedok odbrane Nermin Hukić, nakon čega su Tužilaštvo i odbrana predočili preostale dodatne materijalne dokaze.

"Poznajem Turkovića, familija mi je sa majčine strane. Nismo se ni viđali niti družili, možda povremeno samo. On nije ni znao da smo familija. Inače, Turković familiju slabo obilazi, jedino kad je neka žalost ili dženaza, tada dođe. Nismo nikada imali poslovne odnose, a ni ja niti moj otac i brat nismo mu pozajmljivali novac", rekao je Hukić, koji je dodao da od optuženih poznaje još Muamera Zahitovića.

Svjedok je ustvrdio da više godina poznaje i Isljama Kalendera, još iz Novog Pazara, koji je tada radio sa automobilima, te je iz Rožaja dolazio u turističku agenciju koju su držali Hukići. Isljam Kalender je, kako se svjedok prisjetio, po dolasku u Sarajevo 2001. Hukiću nudio automobil na prodaju.

"Ja sam ovdje svjedočio protiv svih njih, Kalendera i ostalih iz grupe kojoj je tada pripadao, nakon što je ubijen njegov drug i rođak Faik Kalender, koji je sa mnom bio pet minuta prije ubistva. Faik me ostavio kod Mujića benzinske pumpe i otišao na Alipašino Polje, gdje je ubijen. Isljam Kalender me zvao iz zatvora i pitao ko je ubio Faika. Rekao sam mu neka pita svoju ženu, jer su bili komšije i mogla je vidjeti kroz špijun na vratima“, ispričao je Hukić.

Advokat Fahrija Karkin je upitao svjedoka da li je ikada Turković naoružan dolazio pred kuću njegovog oca, prijetio i tražio da mu vrate novčani dug, na šta je Hukić odgovorio da nije. Dodao je još da Isljama Kalendera nikada nije vidio sa Turkovićem.

"Isljam je meni ostao dužan 50 hiljada maraka i tada su počeli problemi. Postavljen mi je eksploziv pod automobil. Kalender je tada pričao da su to uradili neki Crnogorci kojima sam ja kao oteo dva kilograma kokaina. Prijavio sam napad, ali je prošlo osam-devet godina i ništa nije urađeno. Kalender je tada imao alibi, jer je bio u zatvoru. Kasnije mi je bomba bačena na kuću, što je policiji prijavila komšinica Raza Mujanović. Sa komšijama sam sjedio ispred kuće, i kad smo ušli unutra, došlo je do eksplozije“ naglasio je Hukić.

Tužiteljica Diana Kajmaković je pitala svjedoka da li je Turković dolazio pred kuću njegovog oca i brata i tražio da mu vrate dug od 30 hiljada maraka, što su njih dvojica ispričali u SIPA-i, Hukić je odgovarao sa "ne" i "ne znam". Rekao je da je u zatvoru bio od 2008. do 2012., a na pitanje da li je u zatvoru bio zbog droge, Hukić je odgovorio: "Bio sam zbog svojih para".

Potom je pušten dio videosnimka sa saslušanja u Tužilaštvu svjedoka Edina Dugalića, te je uložena izjava od 20. septembra 2010. godine, koju je u svojstvu osumnjičenog dao Isljam Kalender, dok je Tužilaštvo kao dodatni dokaz uložilo kopiju teksta Šejle Turković objavljenog u Expressu 13. decembra 2007. pod naslovom "Ima li Darko Elez veze sa pljačkom 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma“. Tužioci su pojasnili da je tekst objavljen pet dana nakon pljačke.

Osim što je završne riječi Tužilaštva zakazao za 16. august, predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je odredio termine kada će svoje završne riječi iznijeti i odbrana, a to su 4., 5. i 6. decembar.