Crna hronika
1

Šejla Turković: Okrenut ću se na glavu, ali ću dokazati da je proces montiran

Piše: F. Bakić
Šejla Turković
Šejla Turković
Na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim za pripadnost zločinačkoj organizaciji danas su kao svjedoci odbrane saslušani tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Mirsad Šehović te Fikret Kajević i Samir Bejtić.

Ipak, prije njihovog svjedočenja, Vijeće je dopustilo Turkoviću da ispita svoju suprugu Šejlu, s obzirom na činjenicu da je sa prošlog ročišta udaljen zbog nedoličnog ponašanja. Šejla Turković je, odgovarajući na pitanja supruga, većinom ponovila ono što je već rekla na ročištu održanom prošle sedmice. Tako je, između ostalog, rekla da je Isljam Kalender od Nasera Keljmendija tražio 200.000 maraka da ode u Njemačku, a da mu je ovaj obećao dati traženi iznos ako za sva svoja nedjela prijavi njenog supruga, da joj je bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao da nije sve tako crno ako joj je suprug uhapšen, jer je trebao biti ubijen, kao i da su ga tužioci Oleg Čavka i Diana Kajmaković sklonili iz ovog predmeta.

Turković je jučer istakla da će se okrenuti na glavu, ali da će dokazati da je ovaj proces montiran. Za to, kako je rekla, ima dokaze koje će upotrijebiti u drugostepenom postupku, jer će u prvostepenom svi biti osuđeni, pa i njen suprug.

Tužilac Šehović je rekao da je Turkovića 2004. godine saslušavao kao svjedoka u vezi sa istragom ubistva Taiba Torlakovića, koja i dalje traje, ali da optuženi nikada nije bio osumnjičen za ovo djelo. Potvrdio je da mu je, kao zamjeniku glavne tužiteljice koji prima stranke, u ljeto 2010. došla Šejla Turković i rekla da je objavljivanjem teksta u sedmičnim novinama o zločinačkoj organizaciji ugrožena sigurnost njene porodice, da o tome svemu ima nekih saznanja, ali da niko neće da je primi.

"Pozvao sam postupajućeg tužioca Ćazima Hasanspahića koji je vodio taj predmet i koji mi je rekao da zbog toga ima dvoje ljudi u pritvoru. Šejla je pričala kako nema povjerenja ni ukoga, kako njen muž nije kriminalac. Šejla je ponovo došla, ali sa suprugom, u Tužilaštvo. Pozvao sam kolegu Hasanspahića, koji je došao i supružnicima rekao da je na godišnjem odmoru i da će Šejla dobiti poziv radi davanja iskaza. Kolega me kasnije obavijestio da je saslušao Šejlu, ostalo me nije interesovalo, ni to šta je ona tom prilikom rekla“, objasnio je tužilac Šehović.

Fikret Kajević je potvrdio da poznaje Turkovića iz grada, da je sa različitim ljudima dolazio u njegov restoran Royal, pa i sa suprugom. Za Kalendera je Kajević rekao da ga je poznavao površno, kao nekog klošara, da je bio nebitan. Odgovarajući na pitanja advokata Fahrije Karkina, svjedok je naglasio da nikad nije kupovao drogu od Turkovića i Kalendera, niti da istu uživa.

"Pročitao sam iz štampe da sam od Zijada nabavljao veće količine droge. Kalendera su na to vjerovatno usmjerili "Šiptari", Naser Keljmendi i njegova ekipa, ne vidim drugi razlog. Davao sam iskaz u Tužilaštvu, ali me za drogu niko ništa nije pitao", kazao je Kajević.

Samir Bejtić je potvrdio da Turkovića poznaje iz Njemačke, da je nekoliko puta bio u Centralnom zatvoru, jer je svjedok, kako je ispričao, od 2002. do 2008. bio u pritvoru, jer je terećen za ratne zločine, te je za isto djelo oslobođen krivnje. Svjedok je rekao kako je 90 posto siguran da se Turković sa Kalenderom upoznao tada u zatvoru.

"U pritvoru sam bio i sa Ismetom Bajramovićem Ćelom i sa Ramizom Delalićem Ćelom, ne mogu se više sjetiti svakog ko je bio u tih šest godina. Znam da je Kalender htio prodati neki Mercedesov terenac Ismetu Bajramoviću za 33 hiljade maraka i da ga je Ismet poslije naružio, jer papiri za vozilo nisu bili uredu. Turković me nikada nije molio za usluge. Dolazio je u kafić koji smo držali ja i Dario Jukić. Dolazio je i Tola", ispričao je Bejtić. Negirao je Kalenderove tvrdnje da je pratio Anesa Kurbegovića kada bi kockao u Coloseumu, a potvrdio je da je Kurbegović dolazio kod njega u kafanu radi kockanja. Bejtić se prisjetio da je sa Jukićem i Turkovićem sjedio u ljetnoj bašti kod Vijećnice, kada ga je na mobitel nazvao Elez zbog tekstova koje je o njemu objavljivala Turkovićeva supruga.

"Zika je razgovor pustio na spikerfon. Elez je tražio od njega da supruzi začepi usta, na šta mu je Turković odgovorio da joj on ne može govoriti šta će pisati. Elez je Ziku nazvao 'mali', što je Turkoviću zasmetalo. Počele su psovke između njih, prvo od Eleza, a onda od Zike. I ja sam rekao 'ko mu j*** mater, nek dođe'", naveo je na kraju Bejtić.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. april, dok je Turkovićeva odbrana navela da odustaje od saslušanja Ibrahima Hadžibajrića, Dragana Perišića Bejbija i Semira Cerića Koketa.