Selektivna podjela
289

Turković pisala Mađarskoj i EU: Cijenimo pomoć, ali je korisnija ako se pruži svima u BiH

Dž. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je Mađarska najavila da će u četvrtak u Republiku Srpsku poslati medicinsku pomoć za borbu protiv koronavirusa, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je pismo ministru vanjskih poslova Mađarske Peteru Sijartu i visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borellu, saznaje Klix.ba.

"Dok se suočavamo s ovim izazovnim vremenima i svjedočimo strašnom širenju pandemije koronavirusa i njegovom pojačavanju širom svijeta, želim izraziti iskrenu zahvalnost Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i njenim državama članicama za njihovu podršku i pomoć tokom ovih teških vremena za sve nas. Iako je Bosna i Hercegovina i dalje zahvalna na bilo kojoj pomoći, zapazila sam da su neke države članice nedavno i selektivno davale pomoć i donacije određenim administrativnim regijama, teritorijama ili čak određenim etničkim grupama unutar Bosne i Hercegovin. Kao što ste zasigurno svjesni, Bosna i Hercegovina je multietnička i multikulturalna zemlja s političkom i društvenom ravnotežom koja teži ravnopravnosti svih svojih građana", navela je Turković u pismu.

Ona je kazala kako Bosna i Hercegovina cijeni svu pomoć koju je Mađarska pružila u ovom teškom razdoblju, ali ministrica vanjskih poslova BiH smatra da je korisnije ako se ta podrška pruži svim građanima BiH, a ne selektivno.

U pismu ministrice stoji kako su svi svjesni da su potrebe velike u svakoj zemlji, a ohrabrujuće je i inspirativno vidjeti države članice EU kako pomažu drugima u teškim situacijama, navela je Turković i dodala kako danas, više nego ikad prije, se mora djelovati u skladu i mora postojati prekogranična saradnja kako bi pobijedili ovu pandemiju.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije danas je zahvalio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i naveo da će se u kontingentu pomoći iz Mađarske naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv koronavirus u RS-u. Dodik je odbacio pokušaj uplitanja OHR-a u rješavanje situacije u vezi s koronavirsom.

“Vidimo pokušaje OHR-a da se nešto nameće. Odbacujemo bilo kakav rad OHR-a u vezi sa ovim pitanjem. OHR nije zadužen za pitanja izvan Dejtonskog sporazuma. Koronavirus nigdje nije pomenut u Dejtonskom sporazumu”, naglasio je Dodik.

Povodom najavljene pomoći Mađarske samo entitetu RS danas se oglasila i Stranka demokratske akcije. SDA se zahvalila svima koji su pružili pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa te istakli da pomoć koja se upućuje mora biti usmjeravana preko Vijeća ministara BiH.

"Nije u duhu dobrih odnosa između BiH i onih zemalja koje su svoju pomoć dostavile samo jednom entitetu kao što je to uradila Ruska Federacija, a najavljuje Mađarska. SDA to razumijeva kao namjeran čin zaobilaženje i minimiziranja državnih institucija. Na taj način se vrijeđa suverenitet BiH i ide na ruku politikama podjela u našoj zemlji", smatraju u ovoj stranci.