BiH
0

Turković: Nevin sam i neću se nagoditi s Dianom makar dobio 150 godina zatvora

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković zvani Zika, kojeg optužnica tereti da je rukovodio zločinačkom organizacijom, danas je u Sudu BiH iznio svoju završnu riječ, nakon koje je zaključio kako će dokazati da je apsolutno nevin.

Turković se većim dijelom završne riječi bavio analizom rada tužilaca Olega Čavke i Diane Kajmaković u ovom predmetu, za koje je u jednom trenutku izjavio da su "državu pravno učinili nesigurnom" te iznosio optužbe koje su se od njega mogle čuti i u dosadašnjem toku suđenja. Naime, tvrdio je da je dao 30.000 eura mita tužitelju Čavki, kojeg je ponovo danas nazivao hakerom i koji je prema njegovim riječima smijenio glavnog tužioca Milorada Barašina, a za tužiteljicu Kajmaković da se dovodi u vezu sa pljačkom 2,5 miliona maraka.

"U dva navrata Diana mi je nudila nagodbu. Taman kada bih dobio 150 godina zatvora ne bih se nagodio sa njom. Zataškavala je kada sam u prvom saslušanju rekao da sam Čavki dao 30.000 eura. Ne znam da li da se smijem ili plačem kada vidim Čavku da hapsi predsjednika FBiH, Diana kaže: 'Hapsimo kriminalce, a on ih pusti', a na dnevniku su svi mogli vidjeti kako se Živku Budimiru podmeću dokazi", navodi Turković.

Pričao je Turković i kako je sam proces od početka bio "brutalni prvorazredni skandal", kako je optužnica najveća ubleha, kako se ne boji nijednog suda na svijetu jer nema razloga.

"Molim vas da ovo smatrate mojom krivičnom prijavom protiv Diane i Čavke, zbog nesavjesnog rada u službi i zloupotrebe položaja, te da postupite po službenoj dužnosti", ustvrdio je optuženi.

Imao je danas i primjedbi na predsjedavajućeg Vijeća Izu Tankića te govorio kako je odbrana bila u neravnopravnom položaju i da su odbijeni njegovi dokazi, čime je dokazano da je ovaj proces montiran.

Za sudiju Tankića je još rekao kako je dozvolio Muharemu Mekiću, bratu ubijenog Mithata Mekića, da ga u sudnici vrijeđa i naziva "mišom", "prostitutkom", "biseksualcem" te da se sudija, prema njegovim riječima, smješkao, a da je izbacio njega (Turkovića) kada mu je Isljam Kalender u sudnici psovao majku i držao se za spolni organ. Za članicu Vijeća, sutkinju Biljanu Ćuković, je pričao kako je u taksiju govorila da je Turković zidao i rezao ljude. "Gospođo, ja nisam nikoga rezao, zidao, ubio...", dodao je Turković.

Za ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića je ponovio kako je učestvovao u odobravanju ubistva Ramiza Delalića Ćele, te da je od njega kasnije tražio da Naser Keljmendi bude ubijen. Isljam Kalender, nastavlja Turković, ide kod Keljmendija i sve mu ispriča. Keljmendi, kako govori optuženi, je svjestan da Turkovića ne može ubiti, ali plaća Kalenderu 200.000 maraka da sva ubistva svali na Turkovića.

Navodio je kako mu se tokom suđenja na teret bezuspješno pokušavalo staviti ubistvo Delalića i Emira Hadžića, kao i ubistva u Istočnom Sarajevu, koja su rasvijetljena akcijom Lutka. Osvrtao se i na svjedoke, posebno policijske istražitelje Nermina Šehovića i Vahidina Šahinpašića, koji u sudnici iznosi da je Turković opljačkao aerodrom, a to mu je rekao Darko Elez, što Turković smatra krajnje bezobraznim.

Posebno se osvrtao na iskaze Kalendera, Seada Dumanjića i Edina Dugalića, nazivajući ih "sponzoriranim svjedocima". Tako navodi da su Kalender, kojeg naziva i "liderom pokajničke scene", i Dumanjić učestvovali u ubistvima, te da su njega pokušali uvući u to kroz njegove automobile, ali u vozilima nije pronađen nijedan trag krvi ili bilo čega. Naveo je Turković i kako Tužilaštvo navodi pet motiva za ubistva, dok je u samoj optužnici navedeno, 'iz njemu poznatih razloga', da je lišio života pripadnike svoje grupe kako ne bi bili potencijalni svjedoci, ali nije navedeno koja su to ubistva.

"Ja se ne bojim biti ubijen, ni ja, ni moja supruga, jer smo čisti pred Bogom. Nisam bježao, niti ću. Imao sam upozorenja da ću biti uhapšen, čak je i tužilac Čavka to rekao mojoj supruzi nekoliko dana prije. Nisam Naser Keljmendi da bih se sklonio odavde. Ovo je moja zemlja i moj grad. Dokazat ću da sam apsolutno nevin. Krivično ću goniti sve one koji su učestvovali u montiranju ove optužnice", zaključio je Turković.

Nakon njega, iznošenje završne riječi je počeo Senad Bilić, branilac Saše Stjepanovića, koji je naveo kako je njegov klijent optužen bez dokaza i da su ga pominjala samo dva svjedoka. Bilić navodi kako će dokazati da ti svjedoci lažu i ukazati na njihove kontradiktorne izjave, te da je njegova jedina nada da će Vijeće uočiti istinu i osloboditi Stjepanovića.

Nastavak suđenje ja 17. oktobra, kada će advokat Bilić nastaviti iznošenje završne riječi, koju bi tada trebao dati i Stjepanović.