BiH
0

Karkin iznio završne riječi: Turković je nekretnine kupio legalno zarađenim novcem

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Advokat Fahrija Karkin, branilac Zijada Turkovića, optuženog za rukovođenje zločinačkom organizacijom kojoj se na teret stavlja više krivičnih djela, danas je u Sudu BiH okončao iznošenje svoje završne riječi.

Karkin se u današnjem izlaganju posebno bavio analizom nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke Kerime Prašljivić. Istakao je kako se tom nalazu i sam "ibretio" te ga je pomalo začudilo zašto je Tužilaštvo u završnoj riječi hvalilo vještaka.

"Nalaz je sačinjen na osnovu dokumentacije koju je Tužilaštvo dostavilo vještaku kako bi se utvrdilo koju nepokretnu imovinu imaju Zijad i Šejla Turković, zatim sredstva uplaćivana preko računa u bankama te analiza u vezi sa dionicama Ključa i pravnog lica Bauinvest. Nalaz pokazuje da su nekretnine odnosno firma Bel amy, apartman na Vlašiću, polovina kuće u Starom Gradu, dio šume u Novom Sarajevu kupljene legalno i radi se o legalnim poslovima. Sve nekretnine su kupljene od legalnih prihoda, što pokazuje nalaz, tako da otpada tvrdnja za pranje novca, odnosno da je moj klijent na taj način ulagao novac dobijen od prodaje droge. Nalaz pokazuje i da Turković ima 166 dionica u Ključu, a nominalna cijena jedne dionice je 12 maraka“, kazao je Karkin.

Analizirao je Karkin u nastavku ročišta i iskaz svog klijenta koji je dao u sudnici, ali i onaj iz istrage, posebno u dijelu koji pominje tužioca Olega Čavku i pomoć Kalenderu.

Govorio je i o "navodnom" Turkovićevom prizanju da je pokušao likvidirati Nasera Keljmendija.

"Turkovićeva izjava da je priznao pokušaj likvidacije je i mene iznenadila. Kada se djelo prizna, treba zakazati ročište za izricanje krivično-pravne sankcije za tu tačku optužnice. Međutim, ovdje su redom izvođeni i saslušavani svjedoci, pa i Naser Keljmendi koji se ovdje postavljao kao dobar čovjek. U svom iskazu Turković je osporio sve dokaze optužbe. Nije sakrio da se sa Isljamom Kalenderom upoznao u zatvoru, ali je osporio sve što je rekao Kalender. Saša Stjepanović je predstavljen kao neki oficir, kao neko ko prevozi drogu u specijalni vozilima. Turković kaže da zna Sašu kojeg je viđao kod Bakira Ibrahmiovića, gdje ga je i upoznao. Nije osporavao da zna suoptužene, ali nikako sa mjesta krivičnih djela“, kazao je Karkin.

Govorio je i o iskazima ostalih svjedoka odbrane i objektivnim dokazima, posebno o svjedočenju Šejle Turković koja je stalno inzistirala da Turković prekine sve odnose sa Kalenderom, ali i Eldina Kuke kojem je u zatvoru Sead Dumanjić nudio da izmjesti tijela, ali i da likvidira Turkovića.

Nastavak suđenja, predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je zakazao za 10. oktobar, kada je planirano da završnu riječ iznese optuženi Turković.