BiH
344

Turistička sezona u Neumu nadmašila prošlogodišnje rezultate

Piše: I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a time i Neumu, pokazuje trend uspješnosti koji nadmašuje prošlu godinu.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Ako je suditi prema tvrdnjama vlasnika smještajnih kapaciteta u jedinom bosanskohercegovačkom primorskom gradu, mještani mogu biti zadovoljni ljetom koje na sreću još nije gotovo.

"Kada je u pitanju cijeli kanton sezona je na nivou prošle godine, a možda i za nijansu bolja kada je riječ o broju gostiju i dolazaka", rekao je za Klix.ba direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić

Pored toga, tvrdi Krešić, Neum će ove godine vjerovatno ubrati puno više plodova turizma nego što je to bio slučaj u ljetnim mjesecima 2014. godine.

"U razgovoru sa mnom ugostitelji tvrde da je sezona bolja za čak 10-15 posto nego prošlogodišnja. Predsezona je bila dobra, sezona prilično dobra, a hoteli su bukirani i za deveti mjesec", objašnjava Krešić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Ipak, o konkretnim ciframa ne može se govoriti jer postoj razlika u podacima koji se međusobno pobijaju.

"Imamo podatke o prijavljenim gostima, postoje podaci u statistici, a postoje i pokazatelji po uplaćenoj boravišnoj taksi. Nažalost, to nema nikakve veze jedno s drugim. Informacije imamo iz priča, iz našeg viđenja i praćenja na terenu", kazao je Krešić.

Direktor Turističke zajednice HNK nam je sve objasnio na konkretnom primjeru.

Naime, općepoznato je postojanje problema u kojem vlasnici smještajnih kapaciteta ne prijavljuju svoje goste.

"Recimo, uplata boravišne takse je lošija nego prošle godine, a posjeta je veća. Također, prodaja van pansiona nije znatno povećana. Iz tog razloga to nije nikakav pokazatelj", zaključio je Krešić.