BiH
371

Turistička atrakcija u Sarajevu: Na Žutoj tabiji gradit će se muzejski kompleks s postavkom topova

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Žuta tabija kao Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uskoro će biti pretvorena u muzejski kompleks, odnosno muzejsku postavku topova. Projekat izgradnje prvog muzeja topova u BiH radi Fond Memorijala Kantona Sarajevo.

Idejno rješenje za projekat radio je Zavod za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo, a muzej koji bi bio smješten na Žutoj tabiji, zidinama bi bio povezan s muzejom Alije Izetbegovića.

"Već smo završili idejno rješenje za ovaj projekat u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnog i historijskog naslijeđa KS-a. Ove godine ćemo završiti i izvedbeni projekat, nakon čega ćemo krenuti sa sakupljenjem ostalih potrebnih finansijskih sredstava. Već smo dobili neka obećanja, konkretno iz grada Burse, odakle su nam ponuđeni topovi kada počne gradnja muzeja", kazao je za Klix.ba Nurudin Džiho, direktor Fonda Memorijala KS-a.

Muzejska postavka topova trebala bi činiti dvije cjeline, a bila bi zatvorenog i poluotvorenog tipa. U muzeju bi bilo pet topova kao i kafeterija i prostor na kojem bi posjetitelji uz teleskope uživali u najljepšoj panorami Sarajeva. Neki su već pokazali interesovanje da ulože novac u muzej topova.

"Postavke bi činile cjeline od Osmanskog perioda do agresije na BiH. Svakog akšama začuo bi se pucanj iz topa. Ovo bi umnogome privuklo turiste. Sa ovog mjesta mogli bi vidjeti Sarajevo, a u caffe slastičarni koju planiramo otvoriti, uživati u bosanskim jelima i pićima. Do sada smo već imali ponudu vakufa Sulejmanija da finansiraju projekat u vrijednosti od dva miliona maraka, ali su tražili koncesiju na 49 godina što je za nas bilo neprihvatljivo", rekao je Džiho.

Kako je i navedeno, projekat se radio u saradnji sa Zavodom za kulturno i historijsko naslijeđe KS-a, a trenutno se čekaju urbanistička i građevinska dozvola od Općine Stari Grad na čijem prostoru se nalazi Žuta tabija.

"Idejni projekat je prošao sve procedure, a ovim poduhvatom želimo Žutu tabiju pretvoriti u jedan kompleks koji će na usluzi građanima biti 365 dana. Čekamo dozvole od Općine Stari Grad koje će biti gotove do četvrtog mjeseca ove godine, a onda na ljeto krećemo s gradnjom muzejskog kompleksa", rekao je za Klix.ba Pavle Mašić iz Zavoda za kulturno i historijsko naslijeđe KS-a.

Muzejskom postavkom topova koja će se nalaziti na Žutoj tabiji upravljat će Fond Memorijala KS-a, a svoje učešće u finansiranju trebale bi ponuditi i Kantonalne vlasti.

Prema riječima naših sagovornika, glavni grad BiH ove godine mogao bi dobiti novu turističku atrakciju, koja će pružati predivan pogled na panoramu Sarajeva.