BiH
82

Najopremljenija sala u BiH u sarajevskom naselju Kovači: Cilj nam je prikazivati filmove sa SFF-a

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Kovači u sklopu Fonda memorijala Kantona Sarajevo nedavno je izgrađena multifunkcionalna sala, odnosno amfiteatar s otvorenom pozornicom za različite vrste kulturnih i društvenih manifestacija.

Gradnja amfiteatra počela je 1. novembra 2007. godine, kao još jedna faza u izgradnji šehidskog spomen centra Kovači. Osim izgradnje multimedijalne dvorane, izgrađen je i zid sjećanja na kojem se se nalaze imena svih šehida/poginulih boraca tokom agresije 1992.-1995. godine.

"Gradnja amfiteatra koja je počela 2007. godine se odvijala postepeno zbog priliva sredstava iz budžeta Kantona Sarajevo, a kompletna investicija je koštala pet miliona KM. Uskoro planiramo napraviti muzejsku postavku 'Devet narodnih heroja' koja će za cilj imati privući pažnju što većeg broja turista, ali i bosanskohercegovačkih građana", rekao je za Klix.ba Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

Sala sa 350 sjedišta

Multimedijalna sala namijenjena je održavanje predstava, kino projekcija, okruglih stolova, skupova, a prema riječima direktora Džihe, cilj je dovesti i prikazati filmske naslove sa Sarajevo Film Festivala.

"Naša sala ima 350 sjedišta, tako da bi se mogli prikazivati i filmovi sa SFF-a, a koji su prilagođeni Šehidskom mezarju Kovači. Imamo u cilju do kraja godine završiti još neke radove u vidu osvjetljenja, a nakon toga ovo će biti najopremljenija i najbolja multimedijalna sala u Bosni i Hercegovini. Sala se još nije počela iznajmljivati, a za tu namjenu nam je potrebna upotrebna dozvola Općine Stari Grad Sarajevo“, dodao je Džiho.

Naš sagovornik je objasnio kako je 1998. godine raspisan Javni konkurs za idejno rješenje Šehidskog mezarja Kovači te kako su regulacioni plan za multimedijalnu salu uradili Namik Muftić i Aida Dajdžić. Prije toga na ovom prostoru, prema riječima Džihe, bilo je staro osmansko mezarje, a nakon toga dječije igralište.

U planu i muzejske postavke

Uprava Fonda memorijala KS-a preko UNDP-a se obratila Oružanim snagama BiH za donaciju određenih eksponata za muzejsku postavku, poput tenkova, haubica i minobacača.

Planirano je također da se ovaj prostor osvijetli zenitalnim svjetlima, a između ulice i Zida sjećanja izgradi abdesthana. S druge strane bi bio Turist biro s prodajom suvenira i javna telefonska govornica.