BiH
1.2k

Turci će GRAS-u donirati i 20 tramvaja

Klix.ba
Turski grad Konya će Gradu Sarajevu, odnosno preduzeću GRAS donirati 20 tramvaja u okviru potpisanog Sporazuma o saradnji. Radi se o tramvajima koji su veći od onih koje KJKP GRAS trenutno ima i, samim tim, moći će primiti više putnika.

Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH, koja je na sebe preuzela transport donacije iz Istanbula, tokom susreta koji je gradonačelnik Ivo Komšić inicirao sa direktorom Fatihom Karacom, iskazala je spremnost podržati realizaciju i ovog značajnog projekta za grad Sarajevo.

Podsjećamo da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji dva grada pobratima, Sarajeva i Istanbula, uspješno realizirana donacija 15 autobusa iz ukupnog kontigenta od 30 autobusa, dogovorena tokom susreta gradonačelnika Sarajeva Komšića i turskog ambasadora u BiH Cihada Erginaya 15. augusta ove godine.

Zahvaljujući ovoj donaciji, umnogome je poboljšan javni gradski saobraćaj vraćanjem deset gradskih linija koje su zbog kvarova i nedostatka zamjenskih vozila bile van funkcije. Isporuka preostalih 15 autobusa istanbulskog preduzeća za javni saobraćaj (IETT), očekuje se uskoro.

Grad Sarajevo ima čvrstu i kontinuiranu saradnju sa turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima Istanbulom, Ankarom, Konyom i Bursom.