BiH
52

Tržnice Sarajevo traže uklanjanje nelagalnih uličnih prodavača

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Tržnice - pijace" d.o.o. Sarajevo uputilo je Vladi KS, Ministarstvu prostornog uređenja KS, MUP-u KS, Ministarstvu privrede KS, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Gradu Sarajevu, općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća, dopis u vezi s nelegalnom prodajom oko pijaca i tržnica u Kantonu Sarajevu uprkos zaključku Vlade KS od 17. aprila 2014. godine kojim se nalaže nadležno postupanje za nelegalne ulične prodavače.

"I pored zaključka kojim se nalaže nadležno postupanje za nelegalne ulične prodavače, posebno oko objekata kojim upravlja KJKP "Tržnice - pijace" d.o.o. Sarajevo, situacija se ne mijenja. Broj nelegalnih prodavača se uglavnom ne mijenja i u blagom je porastu - navodi KJKP "Tržnice - pijace".

Ovo preduzeće je od septembra 2013., na dnevnoj bazi, otpočelo akciju fizičkog poimeničnog brojanja prodavača oko njihovih objekata, jer nemaju nikakvih drugih nadležnosti.

Ova nezakonita aktivnost je, kako podvlače, posebno izražena na ulazima i izlazima iz tržnica i pijaca.

"Analizom poslovanja preduzeća, prezentiranih i u Izvještaju o poslovanju za 2013., uočeno je da je jedan od ključnih problema s kojim se preduzeće suočava, a koji direktno utiču na visinu prihoda i poslovanje preduzeća, nelegalna prodaja. Nelegalni prodavači, koji obavljaju nelegalnu prodaju, direktno ugrožavaju zakupce koji vrše prodaju na lokalitetima ovog preduzeća, a plaćaju sve obaveze prema preduzeću, pa tako i PDV prema nadležnoj državnoj upravi. Ovo malo preduzeće plati više od 500.000 KM PDV-a, na godišnjem nivou, iz prihoda koje ostvari", ističu iz KJKP "Tržnice - pijace".

Ovo preduzeće navodi u detaljnoj analizi za mjesec oktobar 2014. da je ukupan broj nelegalnih prodavača bio 4.180, što je za 14 više od zadnje informacije iz aprila koju su dostavili navedenim organima vlasti.

"Ukoliko uzmemo činjenicu da smo nelegalnim prodavačima naplatili samo plaćarinu i vagu, što dnevno iznosi 10 KM, to znači da preduzeće direktno (svaki mjesec) gubi oko 45.000 KM prihoda. Na godišnjem nivou radi se o iznosu od oko 500.000 KM, od čega PDV-a oko 85.000 KM godišnje", naglasili su iz KJKP "Tržnice - pijace".

Stoga, traže od nadležnih da preduzmu zakonom propisane mjere i aktivnosti kako bi se onemogućila nelegalna prodaja oko pijaca i tržnica jer se time direktno ugrožavaju zakupci koji vrše prodaju na lokalitetima ovog preduzeća.

Ne poduzimanjem nikakvih aktivnosti, potcrtali su u KJKP "Tržnice pijace", obeshrabruju se njihovi zakupci, "jer i oni s vremenom izlaze iz lokaliteta pijaca, jer ne vide potrebu da plaćaju zakupninu preduzeću, kada mogu to raditi bez ikakvih troškova i /ili sankcija oko pijaca".

"Naše preduzeće nema nadležnosti po ovom pitanju, ali stavljamo se na raspolaganje svim nadležnim inspekcijskim i policijskim službama, kako bi barem umanjili ovu pošast, koja osim što smanjuje prihode javnom preduzeću i državi, predstavlja i ruglo našeg grada. Ukoliko se nastavi s ovim trendom, i ovo preduzeće će se dovesti u nerješive probleme, odnosno gubitke, u kojima se već nalaze javna preduzeća iz oblasti komunalne privrede u KS", navodi KJKP "Tržnice - pijace" u zahtjevu za nadležno postupanje.