{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nelegalno plakatiranje u Sarajevu: Izdato 125 prekršajnih naloga

F
26.10.2014. u 11:40
8
9
Nelegalno plakatiranje u Sarajevu: Izdato 125 prekršajnih naloga
8
Nelegalno plakatiranje u Sarajevu: Izdato 125 prekršajnih naloga
Radi onemogućavanja nepropisnog plakatiranja u Kantonu Sarajevo komunalni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, na osnovu nadležnosti koje imaju prema Zakonu o komunalnoj čistoći, dosad su izdali 63 rješenja političkim subjektima da u roku od 24 sata uklone plakate s mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu.
Kako je Agenciji Fena kazala stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno, izdato je i 125 prekršajnih naloga pravnim i odgovornim osobama političkih subjekata, te dva rješenja kantonalnim javnim komunalnim preduzećima "Park" i "Gras".

Preduzeću "Park" izdato je rješenje da ukloni nelagalno postavljene plakate sa svih stubova javne rasvjete, zelenih površina i stabala, a preduzeću "Gras" je naređeno da izvrši uklanjanje plakata sa svih stubova kontaktne tramvajske i trolejbuske mreže.

-Predviđene novčane sankcije za prekršaje iz Zakona o komunalnoj čistoći su od 500 do 3.000 KM (pravna osoba) i od 200 do 700 KM (odgovorna osoba). Za nepostupanje po nalogu inspektora shodno odredbama Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH predviđene su novčane sankcije od 3.000 do 20.000 KM (pravna osoba) i od 300 do 2.000 KM (odgovorna osoba) - kazala je Bosno.

Naglašava da Inspektoratu urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije svakodnevno pristižu obavještenja i pozivi političkih subjekata koji dostavljaju informacije o načinu postupanja po rješenjima inspektora, prema kojima su neke političke stranke već uklonile predizborne plakate, dok određeni broj stranaka to još radi.

-Nakon okončanja izbora uočena je pojava ponovnog plakatiranja na već očišćenim stubovima i mjestima na kojima ranije nisu bili primijećeni plakati određenih političkih subjekata u toku trajanja kampanje za opće izbore. Komunalni inspektori već na terenu provode i kontrole izvršenja rješenja, te će u svim slučajevima nepostupanja prekršajno sankcionisati političke subjekte. U krajnjem slučaju inspektori mogu donijeti i zaključak o prinudnom izvršenju rješenja posredstvom druge osobe, a o trošku političkog subjekta - podvukla je Bosno.

Radnici KJKP "Park" i dalje rade na uklanjanju nelagalno postavljenih plakata na javnim zelenim površinama, stablima i stubovima javne rasvjete na području Kantona Sarajevo.

-U toku predizborne kampanje, tačnije 1. oktobra dobili smo Rješenje od Inspektorata urbanističko-građevinske ekološke i komunalne inspekcije kojim se nalaže preduzeću "Park" da pristupi uklanjanju nelegalno postavljenih plakata na javnim zelenim površinama, stablima i stubovima javne rasvjete. Shodno tom rješenju odmah smo pristupili zadatku - potvrdila je Agenciji Fena stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Dodala je da je ta aktivnost ovom preduzeću dodatna djelatnost te da su oni u skladu s mogućnostima izvršavali taj zadatak.

- Sve do 11. oktobra imali smo pojavu da mi u toku dana očistimo stubove od plakata, a da onda tokom noći budu postavljeni, odnosno nalijepljeni drugi - ističe Hamza.

Potcrtava da su u ovom preduzeću svoje aktivnosti nastavili i nakon izbora u skladu s mogućnostima i raspoloživom radnom snagom i vremenskim uvjetima koji to diktiraju. Ta aktivnost traje i na tome će se raditi dok se plakati ne uklone, dodala je.

-Preduzeće "Gras" je u više navrata uklanjalo postavljane plakate sa stubova kontaktne tramvajske i trolejbuske mreže. Međutim, još na pojedinim stubovima ima plakata koji nisu uklonjeni, a iz razloga što dok smo jedne uklanjali druge su veoma brzo postavljane - rečeno je Agenciji Fena iz Službe za odnose s javnošću KJKP "Gras".

Kako su naveli, u toku je uklanjanje i preostalih plakata sa stubova kontaktne mreže "Grasa".

Glasnogovornik KJKP "Rad" Ahmed Đipa kazao je Agenciji Fena da u opisu poslova ovog preduzeća nije skidanje plakata, ali ukoliko to neko od njih zatraži, oni će to uraditi".

-Ako su plakati dostupni tako da ih naši radnici mogu dohvatiti, mi možemo to uraditi, ali ako neko od nas to zatraži jer je to vanredni posao mi to i uradimo - kazao je Đipa dodavši da je "od KJKP "Rad" jedino Stranka demokratske akcije to zatražila i radnici ovog preduzeća su uklonili njihove plakate".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: