{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nepropisno plaketiranje će biti sankcionisano

F
12.9.2014. u 14:50
3
3
Nepropisno plaketiranje će biti sankcionisano
3
Nepropisno plaketiranje će biti sankcionisano
Foto: Klix.ba/Arhiv
S obzirom da je danas službeno počela izborna kampanja za opće izbore koji će se održati 12. oktobra ove godine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upozorava sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.
Iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove KS podsjećaju da je postavljanje plakata zabranenjeno na stubovima javne rasvjete, stubovima kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stablima i ostalim javnim površinama, koja nisu predviđena za tu svrhu.

Uzevši u obzir dosadašnju praksu, tokom perioda izborne kampanje ponovo se može očekivati nepropisno postavljanje plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata ili predizbornim porukama, što će uzrokovati dodatno masovno onečišćenje prostora i narušiti urbani izgled grada. U cilju onemogućavanja ovakvih pojava neophodan je dodatni angažman svih nadležnih organa i inspekcijskih službi, saopćeno je iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove KS.

Iz tog razloga Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je uputila zahtjeve svim općinskim inspekcijama da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na sprečavanju postavljanja, odnosno pravovremenog uklanjanja nepropisno postavljenih plakata. Također, upućen je zahtjev i komunalnoj inspekciji Grada Sarajeva za postupanje u skladu sa odrebama Odluke o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka na području Grada Sarajeva.

Svim pravnim subjektima zaduženim za upravljanje i održavanje javnih površina, objekata i instalacija naloženo je poduzimanje neophodnih mjera na sprečavanju nepropisnog postavljanja plakata, odnosno njihovom hitnom uklanjanju i onemogućavanju onečišćenja prostora i oštećenja imovine Kantona Sarajevo.

Službe komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP "Park", koje vrše neposrednu zaštitu komunalne čistoće na terenu, o svim evidentiranim prekršajima sačinit će službene zabilješke, odnosno zapisnike i dostaviti ih inspekcijskim organima na nadležni postupak.

Na osnovu njihovih zapisnika Kantonalna komunalna inspekcija će prekršajno sankcionisati sve slučajeve kršenja odredbi Zakona o komunalnoj čistoći, bez obzira da li se radi o političkoj stranci, pojedincu ili pravnom subjektu kojem je povjereno upravljanje i održavanje javnih površina, odnosno imovine Kantona. Utvrđena novčana sankcija predviđena za navedene prekršaje su za pravne subjekte od 500 - 3.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 200 - 700 KM.

Poštivanjem propisa tokom predizborne kampanje svi politički subjekti na najbolji način iskazuju svoju brigu i stav prema održavanju prostora, čistoći javnih površina i zaštiti okoliša. Nadamo se da ćemo zajedničkim angažmanom onemogućiti kršenje propisa i očuvati urbani izgled našeg glavnog grada, poručili su iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: