|

Trump službeno priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni

Trump službeno priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni
347
Klix.ba
25.3.2019. u 18:59
154
komentara
347

dijeljenja
Trump službeno priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni Benjamina Natanyahu i Donald Trump (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump danas je službeno priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, preokrenuvši na taj način više od pola stoljeća američke politike.
Naime, lider SAD-a potpisao je dokument u Bijeloj kući u kojem priznaje izraelski suverenitet u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Natanyahua.

"Svaki mogući budući bliskostični sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoobranu", kazao je Trump prilikom potpisivanja dokumenta priznavši kako se dugo čekalo na današnji trenutak.

Podsjećamo, Netanyahu je dugo vršio pritisak na SAD da priznaju Golan.

Foto: EPA-EFE Foto: EPA-EFE


Trump je prije nekoliko dana najavio na Twitteru kako je došlo vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni koja, kako je kazao, ima stratešku i sigurnosnu važnost za Izrael i regionalnu stabilnost.

Prema mišljenju brojnih vanjskopolitičkih analitičara, nema sumnje da će novi potez lidera SAD-a izazvati novu krizu na Bliskom istoku.

Izrael je veći dio Golana, sirijskog teritorija, okupirao u ratu u junu 1967. i to 1.200 kvadratnih kilometara, sjeveroistočno od Izraela, čije pripojenje 1981. međunarodna zajednica nije nikada priznala. S druge strane, 510 kvadratnih kilometara ostalo je pod sirijskom kontrolom.

Iako ovo pripojenje nikada nije međunarodno priznato, Trump je to odlučio uraditi.
Prijavi grešku


Komentari (154)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...