Spasonosni lijek
188

Trudnice u TK besplatno dobijaju Clexane injekcije, ZZO ne refundira novac retroaktivno

Piše: A. K.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trudnice u Tuzlanskom kantonu (TK) kod kojih je dijagnosticirana trombofilija i venska tromboza, a koja je ustanovljena na osnovu konzilijarnog mišljenja ljekara, već mjesec dana besplatno dobijaju injekcije Clexane.

Odluka je na snagu stupila 13. juna ove godine, a trudnice kojima je prije ovog datuma ordiniran ovaj niskomolekularni heparin, neće moći retroaktivno potraživati refundaciju novca u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK, potvrđeno je za Klix.ba.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić kazao nam je da pravo na besplatno izdavanje Clexane injekcije imaju pacijentice kojima se nakon konzilijarnog mišljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i Komisije za doktrinarne izda recept za izdavanje lijeka.

"Clexane injekcije se besplatno uzimaju s validnim receptom u bolničkoj apoteci UKC-a u Tuzli. Ovdje nema refundacije novca, jer pacijentice injekcije dobijaju besplatno. Dakle, ukoliko pacijentice kupe injekciju u nekoj drugoj apoteci, od Zavoda zdravstvenog osiguranja neće moći tražiti refundaciju novca. Također, retroaktivna refundacija novca nije omogućena ni pacijenticama koje su lijek koristile prije 13. juna, kada je na snagu stupila odluka i kada su izdate prve doze injekcija", rekao je Hadžiefenedić za Klix.ba.

Trudnice u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH s velikom radošću su dočekale stupanje odluke na snagu, s obzirom da u njihovim kućnim budžetima sada ostaje skoro 300 KM, koliko su ranije na mjesečnom nivou morale izdvajati za kupovinu spasonosnih injekcija, jer jedna ampula košta skoro deset maraka.

"Trudnicama koje su prinuđene na ordiniranje ove injekcije odluka je od velikog značaja. Prije porođaja sam morala kupovati injekcije, ali nakon stupanja odluke na snagu odluke, koja je uslijedila nakon što sam na svijet donijela sina, izdat mi je recept na osnovu kojeg u bolničkoj apoteci besplatno podižem ampule", kazala nam je A.Z. (identitet poznat redakciji) iz Tuzle.

Niskomolekularni heparin Clexane koji ima izuzetno veliku primjenu u medicini ordinira se odmah pri ustanovljenoj trudnoći te pet sedmica nakon poroda, svaki dan, a sprečava stvaranje tromba koji može biti fatalan za majku i dijete.