{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trolejbuski prevoz u Sarajevu neće biti ugašen

S
Piše: T.Sekulić/Sarajevo-x.com
22.1.2010. u 08:00
0
26
Trolejbuski prevoz u Sarajevu neće biti ugašen
0
Trolejbuski prevoz u Sarajevu neće biti ugašen
Prije nekoliko dana u Sarajevu je prezentirana studija francuske firme "Sytra", koja je uz pomoć francuske vlade uradila plan za optimizaciju gradske prijevozne mreže i izradu dugoročnog plana prijevoza za Kanton Sarajevo. Ovom studijom bi trebali biti riješeni saobraćajni problemi, a prema riječima Mihajla Krmpotića, ministra prometa i komunikacija, predviđa se proširenje trolejbuske mreže, posebno prema Dobrinji, ali i sanacija trolejbuske linije ka Vogošći.
Firma "Sytra" je godinu dana radila na ovoj studiji, a po njenom završetku prezentirana je nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Vlada Francuske je, također, donirala Kantonu Sarajevo 600.000 eura koji trebaju biti implementirani za analizu stanja i predviđanja saobraćaja u Sarajevu u narednom periodu.

"U medijima je pogrešno interpretirano kako će u skorijoj budućnosti trolejbuski saobraćaj 'izumrijeti'. Naime, nije bilo riječi o ukidanju nego o proširenju trolejbuske mreže. Također, ova studija predviđa veći broj trolejbusa ka Dobrinji, ali i sanaciju trolejbuske linije ka Vogošči", kazao je ministar Mihajlo Krmpotić za Sarajevo-x.com.

Trenutno stanje u Sarajevu kada je riječ o javnom prevozu je takoreći katastrofalno, pogotovo u vrijeme kada građani odlaze ili se vraćaju s posla.

Cilj ove studije, ali i Ministarstva prometa i komunikacija, jeste da se poveća broj vozila kako bi se smanjile gužve u vozilima i ubrzao saobraćaj.

Ministar Krmpotić je za Sarajevo-x.com istakao i to kako će se u narednom periodu aktivnije raditi na sanaciji trolejbuske mreže prema Vogošći, odnosno aktuelizirati projekat koji je započeo prije nekoliko godina.

"Jedna italijanska pokrajina je htjela donirati sredstva za sanaciju prijeratne trolejbuske linije prema Vogošći, a prema tom planu jednim manjim dijelom trebali su učestvovati GRAS i Kanton Sarajevo. Tada je predstavnik GRAS-a trebao otići na sastanak u Italiju kako bi obavio razgovore, no u međuvremenu je izabrana nova italijanska vlada, te je došlo do zastoja u tom projektu", kazao je Krmpotić.

On je dodao kako je i pored toga projekat sanacije trolejbuske mreže prema Vogošći aktivan, te da bi predstavnici GRASA u skorije vrijeme trebali otputovati u Italiju kako bi se počelo raditi na tom projektu.

Također, u narednom periodu očekuje se da iz Švicarske stignu novi trolejbusi zahvaljujući kojima će biti poboljšan vozni park, ali će se steći i preduslovi za sanaciju i proširenje trolejbuske mreže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: