Politički procesi
40

Trojka uputila poziv ZNG-u i nezavisnim zastupnicima, slijedi li prekompozicija Vlade KS?

B. R.
Trenutni saziv Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Trenutni saziv Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Stranke Trojke (NiP, SDP, NS) uputile su stranci Za nove generacije (ZNG) i nezavisnim zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo Admeli Hodžić i Redži Lemezanu poziv na sastanak na kojem bi trebali razgovarati o prekompoziciji Vlade Kantona Sarajevo.
Kako saznaje Klix.ba, Trojka je predložila da sastanak bude održan 24. jula s početkom u 14 sati. Mjesto održavanja sastanka bi trebalo biti naknadno utvrđeno.

U ZNG-u su potvrdili da će prisustvovati ovom sastanku te su najavili da će predstaviti smjernice i, kako su saopćili, osnovne pretpostavke za potencijalno buduće zajedničko djelovanje u izvršnoj vlasti.

"Očekujemo da pokrenuti proces bude kratak i učinkovit te da rezultira što skorijom stabilizacijom političkih prilika u Kantonu Sarajevo", naveli su.

Ranije su se pojavili navodi da će ZNG čiji je zastupnik Damir Marjanović, Hodžić i Lemezan biti dio nove skupštinske većine te da će učestvovati u prekompoziciji kantonalne vlade. To bi vjerovatno trebalo značiti da će SBiH, koji trenutno ima dva ministra, u opoziciju.

Marjanović je u medijskim istupima isticao da je moguće da SBiH više neće biti dio kantonalne vlasti te da je ZNG spreman ući u vlast. Međutim, pojedini u Trojci smatraju da ne treba žuriti u eventualnoj prekompoziciji, tj. da treba biti pažljiv u po ovom pitanju.

Podsjećamo, Hodžić je nedavno istupila iz SBiH, dok je Lemezan istupio iz NS-a.