BiH
1

Trojica poslanika SNSD-a kažnjeni s po 500 KM zbog kašnjenja

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Trojica poslanika SNSD-a kažnjeni su novčano zbog neopravdanog kašnjenja na sjednicu Narodne skupštine RS-a prošle sedmice i ta sredstva će biti upotrebljena u humanitarne svrhe, potvrdio je u nedjelju član Glavnog odbora SNSD-a Nikola Baštinac.

Kazne iznose po 500 KM, ali nije rekao koji su to poslanici.

Skupština RS-a u utorak nije imala kvorum u poslijedponevnim dijelu zasjedanja, jer se, osim opozicije, nije pojavilo ni desetak poslanika vladajuće stranke u RS.

Baštinac je na pres-konferenciji najavio i da će SNSD na sutrašnjem nastavku sjednice parlamenta RS-a podržati odluku o kreditu od 15 miliona KM za materijalno-tehničko opremanje MUPRS-a, kao i u januaru naredne godine vraćanje plaća policiji na nivo iz prošle godine, što znači pet posto više zarade u odnosu na sadašnje.

Tvrdi da bi Vlada uskoro trebalo da ispuni obećanje i vrati i plaće i prosvjetnim radnicima, koje su također smanjenje početkom godine.

Osvrćući se na za sutra najavljene proteste u Sarajevu, on je rekao da građani imaju pravo na proteste, ali to treba da rade u skladu sa zakonom.

  • Očekujemo da će se sigurnosne strukture u Sarajevu ponašati u skladu sa zakonom. Slobodni smo samo onoliko koliko ne ugrožavamo tuđu slobodu - naveo je Baštinac.

Zvanično priključenje Hrvatske Evropskoj uniji i implikacije na poljoprivredu i privredu u RS, Baštinac je prokomentirao riječima da će biti i negativnih, ali i pozitivnih efekata.

  • Vlada RS se spremala za moguća dešavanja i vidjeti ćemo u narednom periodu kakvi će biti odgovori - kazao je Baštinac.