BiH
83

Trnka: Paljenje zastave je kulturološki neprihvatljivo i počinitelje treba kazniti

Piše: E. G.
Paljenja države zastave Bosne i Hercegovine proteklih dana u nekim mjestima naše zemlje, pretežno u Hercegovini i srednjoj Bosni, izazvalo je lavinu reakcija i ogorčenje takvim odnosom prema državi i njenim simbolim.

Mnogi smatraju da se nije mnogo uradilo ni na samom razotkrivanju počinilaca skrnavljenja ovog državnog simbola.

Primjera radi, paljenje zastave u gotovo svim zemljama svijeta tretira se kao krivično djelo, a u većem broju njih kažnjivo je i zatvorom u rasponu od nekoliko dana, pa čak i do nekoliko godina. U SAD-u skrnavljenje državne zastave kažnjivo je zatvorom, a svaka savezna država ima i svoje zakone o skrnavljenju državnih simbola. U Rusiji je takav čin kažnjiv prema krivičnom zakonu te zemlje i za takvo što možete dobiti i do godinu dana zatvora. Ne biste prošli bez kazne ni u nekim drugim državama, poput Turske, primjera radi.

Zbog skrnavljenja zastave Evropske unije ili zastave Hrvatske, u susjednoj nam državi, možete dobiti kaznu zatvora. Iako Evropska unija nema status države, a ni Ustav koji štiti zastavu, u Hrvatskoj se može kazniti svako ko vrijeđa ili izvrgava ruglu neku priznatu međunarodnu organizaciju, a o paljenju hrvatske državne zastave da se i ne govori.

"Ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine", stoji u Članu 349. Krivičnog zakona Hrvatske.

Skrnavljenje državnih simbola je kažnjivo i kod našeg istočnog susjeda.

"Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se novačnom kaznom ili zatvorom do tri mjeseca", stoji u Krivičnom zakonu Srbije, a iste su sankcije i za skrnavljenje simbola druge države u Srbiji.

Kasim Trnka (Foto: Anadolija)
Kasim Trnka (Foto: Anadolija)
No, onima koji su pisali i usvajali Krivični zakon Bosne i Hercegovine, ova "sitnica" je promakla, kao i onima koji su usvajali Krivični zakon Federacije BiH. To svakako ne znači da se divljanje i skrnavljenje svega što simbolira državu može dopustiti i proći nekažnjeno.

Zastava je državni simbol, a skrnavljenje državnih simbola u svakoj državi, pa i u našoj predstavlja krivično djelo, ipak smatra prof. dr. ustavnog prava Kasim Trnka.

"Nadležne institucije bi morale reagirati na paljenje zastava i skrnavljenje državnih simbola. Mislim da je također mnogo važnija jedna šira ocjena tog problema. Trebalo bi vidjeti razmjere toga. Ne želim vjerovati da je većina stanovništva tako raspoložena. Pretpostavljam da to radi i tako misli manji broj onih ekstremnih krugova, koji uvijek traže neki povod za takve incidente, a najbanalniji je evo ova pobjeda reprezentacije susjedne zemlje na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Nažalost, to je nekima bio povod za skrnavljenje obilježja vlastite države, države u kojoj oni žive", kazao je za Klix.ba profesor Trnka.

On ocjenjuje kako je skrnavljenje zastave i drugih simbola države kurtuloroški krajnje neprihvatljivo te da zbog toga treba djelovati na širem političkom planu i insistirati na nečemu što je zajedičko za sve u BiH.

"Ako pratimo izjave političara, od rata pa na ovamo, vrlo malo se govori o onome što nam je zajedničko, a siguran sam da većina onoga što nam se dešava u ovoj državi, pogađa sve nas. Ono po čemu se razlikujemo ne bi trebao biti razlog konflikata. U krajnjoj liniji, nadležna tužilaštva trebaju krivično goniti ove osobe koje skrnavile državne simbole", kazao je Trnka.