BiH
56

SDP osuđuje spaljivanje državnih zastava u Mostaru

Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP) Grada Mostara najoštrije osuđuje vandalizam počinjen paljenjem državnih simbola Bosne i Hercegovine nakon utakmice Hrvatska - Kamerun, saopćeno je danas iz te stranke.

"Pošto se ovaj incident dogodio na istom mjestu gdje je nedavno bio istaknut transparent podrške jednom presuđenom ratnom zločincu, ova dva događaja je nemoguće posmatrati odvojeno. Očigledno je da pojedine grupe, po starom pravilu, uoči zbora ponovo žele radikalizirati stanje u Mostaru. Od nadležnih organa očekujemo da konačno počnu raditi svoj posao i da otkriju počinitelje, te ih kazne u skladu sa važećim zakonima ove zemlje. Podsjećamo da se ovakvi događaji u našem gradu ne događaju prvi put i da počinitelji nikada nisu otkriveni, što više očito ne predstavlja puku slučajnost", navode iz SDP-a.

Također očekujemo od drugih političkih subjekata u Mostaru da izraze javnu osudu ovakvih ponašanja, "uključujući i one čiji se predsjednici slikaju u Brazilu u majicama u obliku bosanskohercegovačke zastave".

"Isto tako, zapanjujuća je šutnja vjerske organizacije na čijoj se ogradi ističu transparenti podrške ratnom zločincu i pale državni simboli, a da njihovi predstavnici ostaju na to sve potpuno nijemi. Naime, očigledno je da vinovnici ovih događaja ovakvim radnjama na upravo takvom mjestu žele poslati određene poruke, što otvara prostor raznim špekulacijama i bilo bi izrazito važno da se one izbjegnu javnom osudom ovakvih postupaka", saopćeno je iz SDP-a.