BiH
256

Omer Ibrahimagić: Paljenje državne zastave je atak na državu BiH

Anadolija
Omer Ibrahimagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Omer Ibrahimagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Paljenje i svako skrnavljenje državne zastave Bosne i Hercegovine je atak na državu BiH i mora biti sankcionisan, kazao je Omer Ibrahimagić, profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda FBiH.

Naime, nakon što su u Mostaru protekle noći zapaljene državna zastava Bosne i Hercegovine i zastava Republike Bosne i Hercegovine iz 1992. godine, profesor Ibrahimagić napominje da su takva djela napad na državu i da tu nema mnogo rasprave.

“Postoje jasno određene krivične sankcije za ovakva djela. Tužilaštvo na zahtjev policije može otvoriti istragu u ovakvim slučajevima paljenja državne zastave. Ali jasno je da je paljenje državne zastave atak na državu”, istakao je profesor emeritus Ibrahimagić.

Inače, državna zastava BiH i zastava Republike BiH iz 1992. godine su zapaljene u naselju Balinovac, u zapadnom dijelu Mostara, na ogradi Biskupije u Mostaru.

Zastave su zapaljene na istom mjestu gdje je nedavno stajao transparent podrške haškom osuđeniku Dariu Kordiću. Na transparentu, za kojeg se ne zna koga je postavio, pisalo je "Čekamo te Dario! Junak Herceg – Bosne".