Asocijacija FATMA
240

Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja žena u ratu

Klix.ba
Asocijacija FATMA Stari grad uz podršku općinske organizacije SDA Stari grad organizuje večeras godine tribinu povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog zlostavljanja žena u ratu.

"Potiskivanje osjećaja i sjećanja tokom niza godina rezultiralo je razaranjem ličnosti i teškim duševnim patnjama. Da bi se ublažile posljedice zločina ratnog silovanja ali i spriječile još razornije epizode po pitanju duševnog, psihičkog i fizičkog zdravlja, trebalo bi otvoreno razgovarati o samom zločinu i njegovim posljedicama najprije sa stručnim osobama te predstavnicima i članovima udruženja koji brinu o žrtvama ratnog zlostavljanja kao i našom organizacijom i stručnjacima koje su članice Adicijacije FATMA" navedeno je.

"Zato je važno da se na sve načine putem svih medija, moderne tehnologije i stručnih predavanja, ali i svjedočanstvima onih koji su progovorili, motiviraju i ohrabre oni koji još nisu da progovore o proživljenom zločinu kako bi najprije pomogli sebi a potom i drugima te na vidjelo iznijeliistinu. Potrebno je javno progovoriti o dugoročnim posljedicama ratnog silovanja na čovjeka, o načinima transgeneracijskog prijenosa traume ratnog silovanja, kao i o njenom utjecaju na stvaranje novih konflikata. Podršku se može dobiti od stručnjaka, udruženja ali i psihologinja i pravnica koje su u asocijaciji", saopćili su.