Podijelili paketiće
30

Članice "FATMA-e" posjetila osnovce u Vrbanjcima uoči svjetskog dana solidarnosti

Klix.ba
Fotografija: FATMA
Fotografija: FATMA
Povodom Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, članice Asocijacije"FATMA" SDA BIH na čelu sa predsjednicom Kenelom Zuko su posjetile OŠ "1.mart - Vrbanjci", općina Kotor Varoš.

Delegaciji Asocijacije FATMA SDA pridružio se i potpredsjednik RS Ramiz Salkić koji se uz Kenelu Zuko obratio učenicima i prosvjetnim radnicima. Predstavnice Asocijacije FATMA SDA BiH su tom prilikom djeci uručile 61 paket čiji je sadržaj izmamio dječiju radost i ushićenje, a što je i bio cilj ove aktivnosti.

"Ova djeca bošnjačke nacionalnosti su u svom najranijem djetinjstvu doživjela diskriminaciju samim tim što im nije omogućeno da u tamošnjoj osnovnoj školi izučavaju nacionalnu grupu predmeta, te su prinuđena u improvizovanim prostorijama u selu Vrbanjci, pohađati osnovnu školu", rekli su.

"Svaka dobronamjerna posjeta ovim mališanima razbije monotoniju svakodnevnice i osjećaj segregacije koji je svakodnevno prisutan. Iako nisu u stanju socijalne potrebe i siromaštva, dječija radost na njihovim licima dok otvaraju poklone, probudi neopisiv osjećaj zadovoljstva u čovjeku, da barem na momenat kod ove djece probudi osjećaj pripadnosti društvu, koje ih već niz godina ostavlja da na margini društvene stvarnosti vode bitke koje nisu njihove i za koje oni nisu nikako kriv", naveli su iz "FATME".