Manje nego kod susjeda
0

Tri posto ženskih zatvorenika u FBiH

SRNA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Na izdržavanju zatvorske kazne u Federaciji BiH polovinom marta ove godine bilo je 40 žena, što u odnosu na prosječan godišnji broj zatvorenika od 1.300 do 1.400 osoba, iznosi oko tri posto ukupne zatvorske populacije u ovom entitetu - podaci su Ministarstva pravde FBiH.

Prema mišljenju portparola federalnog Ministarstva pravde Entonija Šeperića, broj žena na izdržavanju kazne u odnosu na ukupnu zatvorsku populaciju i ukupno stanovništvo u FBiH, je minimalan u odnosu na broj zatvorenica u zemljama okruženja.

Šeperić je lokalnim medijima u Livnu rekao da na području FBiH postoji samo jedan zatvor za žene - Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Tuzli, koji je zadovoljavajući i u kojem su zatvorenice odvojene tako da nemaju fizičkog kontakta sa muškarcima.

"Problem su uslovi smještaja radi čega se razmišlja o izgradnji potpuno novog specijalizovanog zavoda samo za žene, ali skromna budžetska sredstva trenutno ne dozvoljavaju ulazak u ovakav projekat", rekao je Šeperić i dodao da za sada postoji nekoliko ideja, ali da je o lokaciji specijalizovanog ženskog zatvora u FBiH prerano govoriti.