Akcija SIPA-e
69

Tri osobe uhapšene zbog izbornih prevara u Srebrenici

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle, lišili slobode tri osobe zbog izbornih prevara.
Tri osobe su uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona BiH - udruživanje radi vršenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim

djelom iz člana 248. istog zakona - pripremanje krivičnog djela, te krivičnim djelima iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srpske - falsifikovanje isprave, člana 157. - nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i člana 217. - povreda biračkog prava istog zakona, saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti policijski službenici SIPA-e pretresli su šest lokacija i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli više mobilnih telefona, rokovnika, kopije izvoda s biračkih spiskova, pištolj te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti izvršene su po naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH. Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

Podsjećamo, za izborne prevare u Srebrenici osumnjičeni su članovi SDP-a, koji su pogodovali Mladenu Grujičiću.

Iz te stranke su kazali da nisu imali informacije niti su učestvovali u izbornim prevarama, te da će pojedinci, ukoliko se dokaže njihova krivica, biti isključeni iz stranke.

Kako nezvanično saznajemo, za sada su osumnjičene osobe iz Općinskog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Srebrenici - predsjednik Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.