"Krvavi snijeg"
20

Tri decenije od stravičnog zločina na Alipašinom Polju: Djeca ubijena dok su se sankala

B. H.
Foto: Enrico Dagnino /  Sniper Alley Photo
Foto: Enrico Dagnino / Sniper Alley Photo
Na današnji dan 22. januara 1994. godine u naselju Alipašino Polje granatama ispaljenim sa položaja VRS ubijeno je šestero djece dok su se sankali i igrali ispred svojih domova. Najmlađa žrtva imala je pet, a najstarija 13 godina.

Tog 22. januara 1994. godine ubijeni su

  • Brković Indira, 12 godina, danas bi imala 42
  • Brković Jasmina, 5 godina, danas bi imala 35
  • Dedović Mirza, 8 godina, danas bi imao 36
  • Jurenić Danijel, 11 godina, danas bi imao 41
  • Rizvanović Nermin 13 godina, danas bi imao 43
  • Subašić Admir 8 godina, danas bi imao 38

Presudama Međunarodnog suda u Hagu, između ostalog za neselektivno granatiranje i ubijanje civila osuđeni su, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić, na doživotnu kaznu zatvora, kao i njegov nasljednik Dragomir Milošević na 33 godine zatvora.

Tokom procesa Galiću, svjedoci tužilaštva su bili i oni koji su preživjeli masakr na Alipašinom Polju, a dokazano je kako su tri granate ispaljene iz naselja Nedžarići, koje je te 1994. godine bilo pod kontrolom VRS.

Na suđenju ratnom zločincu i bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću u Haagu o stradanju djece u Sarajevu krajem 2012. godine svjedočio je svjedok Muhamed Kapetanović koji je i kao devetogodišnjak teško ranjen od granate što su je na Sarajevo ispalili Mladićevi vojnici.

On je tada kazao je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje na sanjkanje s trojicom starijih prijatelja.

"U jednom trenutku čuli smo eksploziju i počeli bježati, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a ja i još dvojica prijatelja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio odmah iza mene i, kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu" posvjedočio je Kapetanović dodajući da je stradali dječak tada imao '10 ili 11 godina'.

Dodao je tada kako je nakon eksplozije pokušao ustati, ali zbog ranjavanja nije mogao. Nakon toga je došao njegov otac i još neki susjedi pa su ranjene dječake odvezli u bolnicu. Nakon mjesec dana evakuiran je u Italiju i u naredne dvije godine sedam puta operiran.