Nisu svi isti
0

Piše: Davor Marko / Tri bajke o izborima

Piše: Davor Marko, politički analitičar
Politički analitičar i magistar ljudskih prava, akademski tutor u Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije i urednik časopisa "Novi pogledi", Davor Marko, u rubrici "Nisu svi isti" na zanimljiv način kroz tri jednostavne priče opisuje jedan prosječan izborni dan u Bosni i Hercegovini.

Kata živi u selu K. Kod Ljubije. Osamdeset i tri su joj, živi sama, u kući pokojnog supruga koji je umro prije dvije godine. Živi od 47 maraka pomoći mjesečno. Nedjelja je, posljednja u mjesecu, a penzija se gotovo istopila. Sjela je Kata na ivicu svog drvenog, dotrajalog kreveta, uz muku navukla svoje kaljave čizme. Nedjelja je, valja prepješačiti 16 kilometara do izbornog mjesta u Šurkovcima. Zatim će svratiti u crkvu. I pomoliti se, i zapaliti svjeće. Kata ih uglavnom pali za one kojih više nema.

Svoju glasačku dužnost Kata je uprkos godinama i teškim uvjetima uvijek savjesno obavljala. Da su joj samo dali toliko litara mlijeka i kila hljeba i mesa koliko je kilometara prepješačila, živjela bi dobro i sretno.
Udahnula je, ustala sa kreveta, započevši svoj višečasovni hod.


  • Halo, je l' to šjor Bitanga? Meni bi tribala jedna žena, pa ako ima kakva za mene... Najpoznatijeg provodadžiju iz Ljubuškog probudio je glas 87-godišnjaka sa Pelješca. Dogovorili su se čuti krajem sedmice, ali ne ovako rano, i ne u nedjelju. U 30 godina rada, spojio je na stotine parova, a više od polovine tih veza završilo je brakom. Ovaj sada mu se čini beznadežnim. Kao i političari čija lica svakodnevno gleda na bilbordima i na televiziji. Em star, em siromašan.

Težak je neki period došao. Kriza, dosta je nezaposlenosti, no nije samo to problem prilikom upoznavanja. Zna Bitanga, mnogo imućnih momaka, direktora tvrtki, ne žele se ženiti. A i djevojke traže bogate muškarce, a njih na našim područjima i nema baš mnogo. Mnogi sebe precjenjuju, pa ima onih koji gledaju puno mlađe od sebe… Eto, baš ovaj što se kandidirao u susjednom mjestu za načelnika, na kraju se sam povukao iz izborne trke zbog mlađe žene koja mu je nasadila aferu.

Ne zna čovjek više ni ko je pošten, ni ko je bez mrlje, ko radi pošteno, a ko ne… Odlučio je čvrsto danas uzeti slobodan dan, ne učestvovati na glasovanju. Isključio je telefon, ne odgovorivši na poziv, uputivši se ka Crvenom Grmu, Vrgorcu, i Makarskoj – na duhovnu obnovu.


Asmir je tog jutra ustao mahmuran. Cijele je noći slavio sa svojom rajom jučerašnju prvenstvenu pobjedu "Željezničara" nad "Rudarom" iz Kaknja. Popilo se u jednoj od grbavičkih birtija, pa su nastavili da piju kod Dade. Ne sjeća se kada je došao kući, zna da je jedva otključao vrata stana, uspio je srušiti stalak za kišobrane, probuditi nenu Vasvu, otpertlati lijevu tenu...

Do toga se svega sjeća. Uz tupi bol u glavi, ovaj dvadeset i šest godina star momak, bez stalnog zaposlanja i djevojke, sa srednjom građevinskom školom, pokušao je dosjetiti se šta ga to danas očekuje. "Ma ja, valja do Mahira i Omera otići, pa u kladionicu. Ima danas nekoliko sigurnjaka, 'Manchester' igra kući 'Barsa' ne daje manje od tri gola po meču, 'Rapid' je u formi... Moglo bi se posrećiti", pomislio je Asmir, tražeći cenera po džepovima. Na brzinu je smotao parče hljeba, stavio malo salame i sira, na brzinu to progutao, otvorivši posljednju flašu pive koju je našao u frižideru... Sjeo je pred televizor, naciljao daljinskim...

  • Na današnjim općim izborima u Bosni i Hercegovini, izlaznost je do 10 časova bila..., ženski glas iz pozadine nije stigao ni prozboriti prve procjene, kada je pored ekrana prohujao daljinski marke 'Bira'".

  • Mrš u p.... materinu, jeb... vas izlaznost, da vas jeb.... Više će danas biti publike na stadionu u Bochumu, nego što će za vas lopove glasati u našoj mahali, proderao se Asmir, zalupivši za sobom vrata kuće.

Za desetak minuta bit će na Kovačićima, saopćiti Dadi i Omeru novu dobitnu kombinaciju. Poslje će, ako im se bude dalo na termin u Skenderiju. Onda će ponovo u kladionicu, pogledati 'Napoli'. "Jeb... puno stvari za jedan dan", pomislio je Asmir, "koga još briga za te izbore?"

Portal Sarajevo-x.com svake sedmice donosi vam kolumne književnika, novinara, političkih analitičara i javnih ličnosti u kojima pišu o bh. stvarnosti i razlozima zbog kojih treba iskoristiti svoje pravo i izaći na izbore.