"Panonsko gradilište"
1

FOTO / Treće jezero u Tuzli će biti završeno u augustu

Piše: D. Brkić
Kompleks Panonica u centru Tuzle će u augustu biti bogatiji za još jedno slano jezero.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Prije deset godina je izgrađeno prvo slano jezero u dijelu grada poznatom kao Pinga, koje je, usljed decenijske eksploatacije soli, proglašeno zonom najintenzivnijeg slijeganja. Drugo jezero, izgrađeno prije tri godine, je prostorno manje, ali i nešto dublje.

Gradnja trećeg jezera, nakon pripremnih radova, počela je prije nekoliko dana. Jezero će biti na mjestu nekadašnjeg Aerokluba ili, za starije Tuzlake, na mjestu nekadašnje osnovne škole. Plato je nakon gradnje drugog jezera služio kao parkiralište.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Inače, gradnja trećeg slanog jezera se finansira zahvaljujući kreditnim sredstvima podignutim kod Razvojne banke FBiH. Općina Tuzla je za nekoliko projekata podigla kredit od 7 miliona KM. Dva miliona će biti utrošena za treće jezero, a preostali novac za uređenje centralnog gradskog parka, parka u naselju Tušanj, uređenje pomoćnog stadiona Tušanj i sanaciju dijela sjeverne saobraćajnice.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Inače, kompleks Panonica se nalazi uz sjevernu gradsku saobraćajnicu, a treće jezero bit će i najbliže cesti. Na tom lokalitetu nedavno je uklonjen semafor, a do otvaranja trećeg jezera taj dio grada poprimit će sasvim drugačiji izgled.