Trebat će vremena
2

Treća sreća: GRAS će se vratiti prvobitnoj proceduri nabavke minibusa

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Procedura nabavke minibusa za padinska sarajevska naselja pokazala se komplikovanijom nego što bi trebala biti - slijedi treći pokušaj kupovine prijeko potrebnih vozila.

Privremeni upravitelj KJKP Gradski saobraćaj Haris Gušić raspisao je javni tender za nabavku 20-ak minibusa u augustu 2017. godine. Nakon što je uložena žalba na tender, Gušić je objavio Odluku o pokretanju postupka nabavke novih vozila.

U odluci je konstatovano da je KJKP GRAS navodno izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama, jer, kako je rečeno, usluge javnog prijevoza na području Kantona Sarajevo pružaju i druga privredna društva aludirajući na Centrotrans.

Ipak, ni drugi pokušaj nabavke minibusa nije bio uspješan - odluka o pokretanju postupka nabavke je obustavljena nakon žalbe da ona nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

To se desilo krajem novembra kada je Gušić poništio odluku zbog žalbe firme Sejari.

GRAS je po toj poništenoj odluci trebao kupiti autobuse od tuzlanske firme UBE Store. Kako Klix.ba saznaje, očekuje se da će procedura nabavke minibusa biti provedena po prvobitnom principu, odnosno putem javnog tendera koji zapravo nikada u međuvremenu nije zvanično obustavljen.

Cijela priča, ko god da bude prodavac minibusa, GRAS-u ne ide u prilog budući da su građani nestrpljivi zbog katastrofalne situacije u vezi s javnim prijevozom, posebno u padinskim dijelovima Sarajeva.