Podrška upravitelju
10

Gušić tvrdi da firma Sejari koči nabavku minibusa: 500 radnika čeka rješenje ispred Općine Stari Grad

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Privremeni upravitelj KJKP GRAS Haris Gušić morao je poništiti odluku o nabavci 25 novih minibusa kojima su trebali biti riješeni problemi prijevoza građana u padinskim dijelovima, a zbog žalbe firme Sejari koja tvrdi da konkurs nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, saznaje Klix.ba.

U 10 sati je počelo zasjedanje vijeća Općine Stari Grad Sarajevo na kojem će se obratiti i Gušić kako bi obrazložio poništavanje odluke s obzirom na to da je ova općina izdvojila 700.000 KM za nabavku minibusa.

Ispred zgrade Općine Stari Grad okupilo se blizu 500 radnika KJKP GRAS kako bi dali podršku upravitelju za kojeg kažu da se trudi spasiti ovu firmu od propasti. Također, traže od Vlade KS da da na razmatranje da se promijeni Zakon o izuzeću iz javnih nabavki. Firma Seraji optužila je Gušića da nije postupio u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a ovo je samo jedan od šest postupaka koji je pokrenula ova firma protiv GRAS-a.

Gušić je rekao okupljenima da je "politika Kantona Sarajevo" da se GRAS-u ne dozvoli nabavljane minibusa i da konstantno ista firma blokira proces.

KJKP GRAS je objavio Odluku o pokretanju postupka nabavke novih minibusa, koju potpisuje Gušić, u vrijednosti blizu 3.100.000 KM. U Odluci se konstatuje da je KJKP GRAS izuzeto od primjene Zakona o javnim nabavkama, jer usluge javnog prijevoza na području Kantona Sarajevo pružaju i druga privredna društva.

Osim Općine Stari Grad nabavku minibusa finansira i Ministarstvo saobraćaja KS koje je tokom prošle godine više puta raspisalo tender za nabavku vozila.