BiH
0

Trebinje: Uspješno odgovoreno izazovima

SRNA
Trebinje
Trebinje
Skupština opštine Trebinje usvojila je danas izvještaj o radu načelnika opštine i Administrativne službe u prošloj godini u kome je zaključeno da je na najbolji način odgovoreno svim izazovima.

Podnoseći izvještaj o radu, načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk zaključio je da je prošla godina bila u znaku nepovoljnih ekonomsko-socijalnih okolnosti uzrokovanih globalnim kretanjima, te da Administrativna služba nastojala da se amortizuje pritisak krize na živote građana.

"Smatram da smo odgovarajućim i realnim pristupom problemima, izborom prioriteta i politika djelovanja, uspješno i na najbolji mogući način odgovorili izazovima koje je donijela 2011. godina", istakao je Ćuk.

Milenko Krunić je u ime Kluba odbornika PDP-a i Demokratke partije ocijenio da je u izvještajnom periodu urađeno mnogo, ali nedovoljno u odnosu na potrebe, te da se kriza koristi kao izgovor za tešku socijalno-ekonomsku situaciju.

Krunić je istakao da smatra neprihvatljivim stalno smanjenje rashoda na kapitalna ulaganja i pojasnio da je obim ovih ulaganja već milion i po maraka u zaostatku u odnosu na iznos planiran Strategijom razvoja opštine Trebinje.

Skupština je usvojila i izvještaj o izvršenju budžeta za 2011. godinu, u ukupnom iznosu 18,4 miliona KM, a u kojem je navedeno da su u prošloj godini ostvareni prihodi od 15,1 milion KM, odnosno pola procenta više od planiranog u rebalansu, ali i čestiri procenat više u odnosu na ostvarenje budžeta u godini prije.

U izvještaju je navedeno da su poreski prihodi realizovani skoro tri procenta više od plana u rebalansu, a čak 19 posto više u odnosu na izvršenje budžeta u 2010. godini, dok su neporeski prihodi ostvareni na nivou 97 posto od plana.

Skupština opštine donijela je odluku o promjeni Statuta opštine kojom se u skladu sa novim izbornim zakonom RS-asmanjuje broj odbornika Skupštine opštine Trebinje sa 31 na 27 mandata.

U obrazloženju je navedeno da po novim rješenjima izbornog zakona skupština u opštini sa približno 29.000 birača treba da ima 27 odborničkih mjesta.

Odbornici su donijeli odluku o određivanju lokacije za izgradnju reciklažnog postrojenja na području opštine Trebinje, koja bi, prema riječima načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Stevana Bekana , smanjilo količinu otpada na deponiji "Obodina" do 50 posto.