BiH
0

Pokrenuita inicijativa da se Trebinju dodijeli status grada

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Skupština opštine Trebinje donijela je danas odluku o pokretanju inicijative da se Trebinju dodijeli status grada, za koju je glasalo 17 odbornika, niko nije bio protiv, dok 12 odbornika nije glasalo.

Skupština nije prihvatila amandmane odbornika Demokratske partije Danila Milišića da se iz odluke izbriše član kojim se definiše da budući Grad Trebinje neće biti podijeljen na opštine, te zamijeni članom po kome će biti ostavljena mogućnost eventualnog konstituisanja opština u okviru grada, a o čemu će se odlučivati nakon što se uradi elaborat.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk istakao je da je Trebinje visoko urbana sredina i centar regije u privrednom, administrativnom, kulturnom, sportskom i svakom drugom smislu, te da se odlukom o dodjeli statusa grada ostvaruje san svakog razumnog i dobronamjernog Trebinjca.

Predsjednik Skupštine opštine Trebinje Veselin Savić pojasnio je da status grada u predloženoj formi znači status regionalnog centra, da obezbjeđuje bolju polaznu poziciju i veće razvojne mogućnosti, te da promjena statusa po ovom modelu na može donijeti nikakvo povećanje troškova funkcionisanja lokalne samouprave.

Odbornik PDP-a Milenko Krunić ocijenio je u diskusiji da je riječ o predizbornom političkom marketingu, s obzirom da aktuelna društveno-ekonomska situacija, kako je pojasnio, ne daje mnogo razloga da se povjeruje kako su uslovi za promjenu statusa ispunjeni.

Šef odborničkog kluba Srpske demokratske stranke Milan Grubač je mišljenja da je Trebinje ranije više bilo grad, nego što je to danas, kada je, kako je dodao, socijalno-ekonomska situacija u znaku "epidemije stečaja", velike nezaposlenosti i sve izraženijeg odlaska mladih.

"Jedini razlog zbog koga nismo glasali za ovu odluku je taj što smo mišljenja da je to 'jeftin predizborni marketinški trik', a ne zbog toga što se nije željelo da Trebinje dobije status grada", rekao je Grubač.
Skupština opštine Trebinje za načelnika Odjeljenja za finansije Administrativne službe opštine danas je imenovala dosadašnjeg vršioca ove dužnosti Zdravka Pramenka, a za sekretara Skupštine opštine Borislava Taranu.