BiH
0

Odbačen izvještaj o izvršenju budžeta Distrikta Brčko

SRNA
Brčko
Brčko
Poslanici Skupštine Brčko distrikta danas nisu prihvatili predloženi izvještaj o izvršenju budžeta distrikta za 2011. godinu.

"Zabrinjava činjenica da je u prošloj godini učešće indirektnih poreza u prihodima distrikta iznosilo 74 posto. Bilo bi razumljivo da je toliko učešće sredstava iz direktnog oporezivanja. Zabrinjava i stanje kreditnog duga koji je 31. decembra 2011. godine dosegao cifru od 63.510.000 KM", rekao je poslanik Socijalističke partije Vukašin Panić.

Poslanik Nezavisne demokratske stranke Stako Stakić ukazao je na problem držanja u rezervi 90 miliona KM namijenjenih za izgradnju zaobilaznice oko Brčkog, koja su, prema njegovoj ocjeni, bila dovoljna da se izvrši eksproprijacija zemljišta.

Analizirajući pojedine stavke iz izvještaja, poslanik SDP-a BiH Adnan Drapić je izrazio čuđenje da više prihoda u budžet distrikta donese pauk koji odvozi nepropisno parkirana vozila, nego služba koja naplaćuje korišćenje parking prostora u gradu.

U započetoj raspravi o predloženom programu rada Vlade Brčko distrikta za 2012. godinu poslanici su izricali uglavnom kritike na taj akt, napisan na više od 280 strana, a ozbiljna zamjerka upućena je gradonačelniku koji, kao njegov predlagač, nije prisustvovao sjednici.

Rasprava o programu rada Vlade distrikta za ovu godinu biće nastavljena na narednom skupštinskom zasijedanju kroz dvije nedjelje, kada će se na poslaničkim klupama naći i izvještaj o radu Izborne komisije distrikta za 2011, kao i njen plan i program rada za ovu godinu.