Sven Alkalaj
0

"Trebaju nam dodatni napori na unapređenju poslovnog okruženja"

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Bosna i Hercegovina je svjesna da mora poduzeti dodatne napore usmjerene na daljnje unapređenje poslovnog okruženja. Brže uklanjanje administrativnih barijera olakšat će proces registracije kompanija, posebno za strane investicije.

Ovo je danas u Sarajevu rekao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, u svom obraćanju na otvaranju Konstituence Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Austriju, Kipar, Izrael, Kazahstan, Maltu i BiH.

Alkalaj, guverner BiH u EBRD-u, kazao je da od EBRD-a očekuje da nastavi važan angažman u BiH tokom ove godine u sektoru komercijalnog bankarstva, mikrokreditnih organizacija, energetike, infrastrukture, transporta i podrške malim i srednjim preduzećima.

Zbog karaktera i dužine aktualne ekonomske krize, Alkalaj smatra da budući angažman EBRD-a treba uglavnom da bude koncentirian na ostvarenje tranzicije daljnjim povećanjem finansijskih angažmana u privatnom sektoru i komercijalnom bankarstvu, finansirajući infrastrukturne reforme i projekte u oblasti proizvodnje energije i energetske sigurnosti. Naravno, pritom je neophodno održavati potrebnu fleksibilnost kapitala i likvidnost Banke.

Šef bh. diplomatije je, također, naglasio da je siguran da će liberalizacija viznog režima između BiH i Evropske unije, koja se očekuje uskoro, snažno doprinijeti daljnjem povećanju ekonomske saradnje s drugim zemljama.

Inače, ovaj sastanak Konstituence ocijenjen je kao veoma važan za BiH, s obzirom na to da EBRD spada u red najvećih pojedinačnih ulagača u BiH, uključujući i kreditnu podršku u mnogim oblastima (energetska efikasnost, obnovljiva energija, infrastruktura, transport, turizam).

Među prezentatorima na današnjem skupu je i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, čija prezentacija je o temi "Utjecaj vanjskih faktora na finansijsku stabilnost u BiH".