Procjene EBRD-a
0

Stabilizacija bh. ekonomije još u ovoj godini

SRNA
Peter Sanfey i Giulio Moreno u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Peter Sanfey i Giulio Moreno u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa da će ekonomska situacija u BiH biti stabilizovana u ovoj godini, sa privrednim rastom od nula do jedan posto.

Ekonomski stručnjak EBRD-a Peter Sanfey rekao je da će se ekonomska situacija u BiH stabilizovati tokom ove godine i da će privredni rast biti pozitivan, između nula i jedan posto, dok za narednu godinu ova banka očekuje privredni rast od oko dva posto.

"BiH ima potencijal za privredni rast u srednjoročnom i dugoročnom periodu, ali da bi se to ostvarilo prije svega treba da izvrši strukturalne reforme", istakao je Sanfey na konferenciji za novinare,nakon prezentacije ERBD "Tranzicijskog izvejštaja" o reformskom napretku i ekonomskom razvoju 29 zemlja centralne Evrope i Azije.  

On smatra da ako zemlja uspije da uradi sve potrebne reforme onda će zaista biti primamljiva za strane investitore, a da bi se oni privukli prvo moraju biti otklonjeni problemi otežanog izdavanja dozvola, naročito građevinskih i administrativnih. 

Komentarišući ekonomsku situaciju u BiH u odnosu na druge zemlje u regionu, Sanfej je rekao da je ekonomska kriza pogodila BiH, te dovela do smanjenja stranih investicija u zemlji i tako uticala na negativan privredni rast, ali je dodao da ekonomska situacija u BiH nije gora u odnosu na druge zemlje u regionu.

Šef kancelarije EBRD za BiH Giulio Moreno istakao je da je EBRD  u protekle tri godine u BiH potpisala 31 projekat ukupne vrijednosti oko 600 miliona eura, dodavši da ova banka i ubuduće planira različite investicije kako bi se efekti ekonomske krize što manje osjetili. 

"Nastavićemo sa investiranjem u infrastrukturne projekte, prevashodno one koji se odnose na puteve, aerodrome, željeznice, zatim projekte iz energetskog sektora, kao i finansiranje privatnog i finansijskog sektora posredstvom kredita koji će biti dodjeljivani posredstvom mikrokreditnih organizacija, te investiranje projekata za razvoj malih i srednjih preduzeća", rekao je Moreno. 
On je istakao da je EBRD u pršloj godini u RS potpisala ugovor u vrijednosti 21 milion eura za finansiranje petlje u Mahovljanima, a u planu je i finansiranje i druge faze vodosnabdijevanja i prerade otpadnih voda u Bijeljini. Prema njegovim riječima, u fazi su i drugi projekti pregovora u vezi sa energetskim sektorom i elektrodistribucijom u "Elektrokrajini" u Banjoj Luci.

Moreno je poručio da je EBRD otvorena i za sve druge projekte koji bi mogli pomoći privredi BiH.