Za oporavak od krize
0

EBRD nastavlja podršku privredi BiH

FENA
Peter Sanfey i Giulio Moreno u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Peter Sanfey i Giulio Moreno u Banjoj Luci (Foto: SRNA)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i ubuduće planira različite investicije u BiH da bi se efekti globalne ekonomske krize što manje osjetili.

"Nastavit ćemo investiranje u infrastrukturne projekte, posebno one koji se odnose na puteve, aerodrome, željeznice", izjavio je danas u Sarajevu šef Ureda EBRD-a za BiH Giulio Moreno, dodajući da, između ostalog, ostaju prisutni u finansijskom sektoru i u investiranju projekata za razvoj malih i srednjih preduzeća.

On je procijenio da će nivo ulaganja u ovoj godini biti kao i prethodnih, od 150 do 200 miliona eura, napominjući da je ova banka otvorena za sve druge projekte koji bi mogli pomoći privredi BiH.

EBRD je prezentirao Izvještaj o tranziciji 2009. - godišnji izvještaj o progresu u reformama i ekonomskom razvoju BiH i drugih 28 država - od centralne Evrope do centralne Azije - u kojima djeluje EBRD.

Ekonomski stručnjak EBRD-a Peter Sanfey istakao je da je ta godina bila generalno teška za privredu i da je zabilježen određeni pad od 4 do 5 posto. No, istovremeno je cijela ekonomija pokazala zavidan stupanj otpornosti i očuvana je makroekonomska stabilnost.

"Za ovu godinu ne očekujemo neki značajni privredni rast i on bi se trebao kretati od nula do jedan posto, dok bi za narednu godinu taj rast trebao biti do dva posto", kazao je Sanfey.

Da bi BiH, po njegovim riječima, ostvarila svoj puni potencijal, mora dosta ulagati u infrastrukturu, a nužno je i provođenje strukturalnih reformi, posebno u otklanjanju prepreka za investiranje.

Moreno je podsjetio da je od februara 2007. dosad u BiH investirano gotovo 600 miliona eura u 32 projekta.