Susret Komšić-Akharbach
0

Treba ojačati odnose BiH i Maroka

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas državnog sekretara za vanjske poslove Kraljevine Maroko Latifu Akharbach.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjedavajućeg bh. Predsjedništva, Akharbach je uručila Komšiću pismenu poruku koju mu je uputio marokanski suveren Mohammed VI.

Tokom razgovora elaborirana su brojna bilateralna i multilateralna pitanja od interesa za dvije zemlje.

Marokanski državni sekretar je iskazala podršku svoje zemlje BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, te izrazila stav da Evropska unija ne može biti zaokružena cjelina bez svih zemalja jugoistočne Evrope.

Naglasila je da Maroko i BiH dijele iste vrijednosti, da su demokratske zemlje koje nastoje uraditi najbolje u interesu mira i da su partneri u borbi protiv radikalizma i terorizma koji ne poznaje granice.

Dodala je da ima dosta oblasti u bilateralnim odnosima koje treba popuniti konkretnim sadržajima za koje postoje objektivne mogućnosti, te da treba intenzivirati saradnju na multilateralnom planu i češće susrete dužnosnika dvije zemlje.

Predsjedavajući Komšić uputio je usmenu poruku marokanskom kralju Mohammedu VI i naglasio zainteresovanost i potrebu jačanja ukupnih odnosa BiH s Kraljevinom Maroko.