Egipat
0

Članovi Predsjedništva se sastali s Hosnijem Mubarakom

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović sastali su se danas u Kairu sa predsjednikom Arapske Republike Egipat Hosnijem Mubarakom.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku na podršci koju Egipat pruža Bosni i Hercegovini te na interesu Egipta prema našoj zemlji.

Tokom susreta razgovarano je o unaprijeđenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Arapske Republike Egipat, te je istaknuto da su odnosi na političkom planu, između dvije prijateljske zemlje, dobri ali da se odnosi na ekonomskom planu moraju intenzivirati.

Bilo je riječi o načinima poboljšanja privredne saradnje te je dogovoreno da krajem februara delegacija privrednika iz Egipta posjeti Bosnu i Hercegovinu te da se u kontaktima sa bosanskohercegovačkim privrednicima i uz podršku vlasti dogovori intenzivnija i konkretnija poslovna saradnja. Posebno je istaknut interes Bosne i Hercegovine da egipatski privrednici učestvuju u realizaciji investicijskih projekata u našoj zemlji, posebno energetskih, s obzirom da BiH ima velike hidro i termo potencijale.

Razgovarano je i o posjeti egipatskog ministra vanjskih poslova našoj zemlji, koja se očekuje polovinom februara, te je naglašeno kako će i ova posjeta biti doprinos boljoj saradnji Bosne i Hercegovine i Egipta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović pozvali su egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da posjeti BiH, što je on i prihvatio.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj situaciji u dvije zemlje a razgovarano je i o zbivanjima na Bliskom istoku.