Kairo
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s egipatskim parlamentarcima

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović sastali su se u Kairu sa predsjednikom Donjeg doma (Narodna skupština AR Egipat) Ahmedom Fathijem Sururom.

Kako je saopćeno iz bh. predsjedništva, predsjednik Donjeg doma je iskazao zadovoljstvo posjetom Predsjedništva BiH, kazavši kako Egipat aktivno prati zbivanja u BiH i podržava njen demokratski razvoj.

Posebno je nagasio važnost ulaska BiH u Evropsku uniju, jer će to osigurati sigurnost ne samo BiH nego i cijeloj regiji. On je važnom nazvao i demokratiju, jer demokratija jedne zemlje, smatra on, osigurava sigurnost zemlje iznutra.

Predsjednik Donjeg doma je kazao da je za BiH značajno što je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, što, prema njegovim riječima, pokazuje njen napredak kao države.

Naglasio je i da ekonomsku saradnju treba razvijati, te izrazio nadu da će rad Mješovitog komiteta između Egipta i BiH dati dobre rezultate.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je zahvalio na interesu Egipta prema BiH, te izrazio nadu da će se dobri odnosi između dvije prijateljske države razvijati i ubuduće.

Iskazao je zadovoljstvo posjetom Predsjedništva BiH Arapskoj Republici Egipat, te susretom sa predsjednikom Hosnijem Mubarakom. Kazao je da je tokom tog susreta razgovarano o unapređenju saradnje kako u političkom tako i u ekonomskom smislu, te ocijenio važnim intenziviranje saradnje između parlamentaraca.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio zadovoljstvo posjetom Donjem domu, koji "predstavlja volju naroda i egipatsku demokratiju".

Prema njegovim riječima, parlamentarci mogu mnogo doprinijeti unapređivanju odnosa između dvije zemlje, posebno ekonomskih.

Rekao je da su u toku pripreme za potpisivanje nekoliko sporazuma i memoranduma između BiH i Egipta, između ostalog i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, visokom školstvu, zdravstvu, koji će olakšati saradnju između BiH i Egipta.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je naveo da su iskustva demokratskog Egipta značajna za BiH.

Istaknuo je važnost razmjene parlamentarnih delegacija, jer bi na taj način bh. parlamentarci mogli unaprijediti svoj rad na osnovu iskustava kolega iz Egipta. Ta iskustva su, prema njegovim riječima, ne samo korisna nego i primjer drugima kako treba raditi.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se i s predsjednikom Gornjeg doma (Senat) Safvetom el-Šerifom.

Izražavajući zadovoljstvo dolaskom visoke delegacije iz BiH, predsjednik Gornjeg doma je informirao članove Predsjedništva BiH o radu ovog doma egipatskog parlamenta.

Istakao je značaj rada na izmjenama Ustava Egipta, te kazao da je suština svih aktivnosti u tom pravcu jačanje ljudskih prava bez obzira na to kojoj naciji građanin Egipta pripada. Naglasio je i važnost odvajanja religije od politike.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta iskazali zadovoljstvo posjetom te izrazili zanimanje za funkcioniranje demokratskih procesa u Egiptu.

Posebno interesovanje su pokazali za aktivnosti u pravcu izmjena Ustava Egipta i naglasili da iskustva Egipta u tom procesu mogu biti korisna našoj zemlji.

Ponovili su neophodnost intenzivnije saradnje bh. i egipatskih parlamentaraca.

Članovi Predsjedništva BiH su također kazali da je BiH zainteresirana za saradnju sa Egiptom na svim nivoima i u svim segmentima.