{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Travnik: Održana rasprava o uticajima "Plave vode" na okoliš

F
26.10.2011. u 19:14
0
0
Travnik: Održana rasprava o uticajima "Plave vode" na okoliš
0
Travnik: Održana rasprava o uticajima "Plave vode" na okoliš
Javno preduzeće Regionalni vodovod "Plava voda“ Travnik, Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica i Općina Zenica organizovali su danas javnu raspravu o temi uticaja implementacije projekta „Plava voda“ na okoliš i lokalno stanovništvo.
Projekt “Plava voda” trebao bi riješiti decenijski problem snabdijevanja pitkom vodom pet općina: Travnik, Zenica, Novi Travnik, Busovača i Vitez, sa oko 250.000 stanovnika.

U prethodnom periodu završen je Projekt vodozaštitne zone, dobijena je okolinska dozvola, Glavni projekat je pri kraju, a osigurane su i načelne saglasnosti Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, te Banke Vijeća Evrope oko sufinansiranja projekta.

U toku su pregovori općinskih vlasti oko učešća u projektu.

“U toku je revizija glavnog projekta, pripremljen je eksproprijacioni elaborat, pripremljeni stavovi dvije banke koje su spremne da finansiraju, imamo uspostavljenu strukturu u okviru preduzeća, imamo prilično usaglašene stavove pet općina koje žele učestvovati u projektu, principe učešća u vlasništvu. Projekt je održiv, a trebao bi koštati preko deset miliona KM”, izjavio je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

O uticaju projekta Plava voda na okoliš i lokalno stanovništvo, govorili su konsultanti Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i konsultanstske kuće ENOVA iz Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: