biznis
0

Potpisan Ugovor o korištenju vode izvorišta "Plava voda"

FENA
Pomoćnica federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za vodoprivredu Hazima Hadžović i direktor JP Regionalni vodovod "Plava voda" iz Travnika Ernad Granić danas su u Sarajevu potpisali Aneks ugovora o koncesiji za korištenje vode izvorišta "Plava voda" za javno snabdijevanje općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača i Zenica.

Hadžović je istaknula da je saglasnost za potpisivanje Aneksa ugovora dala Vlada FBiH, na prijedlog resornog ministarstva, jer je za nastavak aktivnosti na projektu bilo neophodno uskladiti ugovor s aktuelnim Zakonom o koncesijama FBiH.

"Postojeći ugovor potpisan je 2000. godine, po starom zakonu, i s obzirom na to da od tada do danas nisu iznađena sredstva, nije ni došlo do realizacije projekta. Nakon što su neke međunarodne finansijske institucije pokazale interes za ovaj projekt, a prije svega EBRD, osigurana su sredstva za izradu dodatne projektne dokumentacije, istraživanja i slično i onda je Ministarstvo pristupilo usklađivanju tog ugovora s aktuelnim Zakonom o koncesijama FBiH", kazala je Hadžović.

Istaknuto je da je glavni projekt "Regionalni sistem vodosnabdijevanja Plava voda" završen i da slijedi tenderska procedura i sama konstrukcija sistema vodosnabdijevanja, a to se može očekivati naredne godine.

Cijeli projekt će koštati oko 20 miliona eura, a osigurat će pitku vodu za oko 150 hiljada stanovnika spomenutih općina.

Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica, kazao je da je Zenica u ovom projektu oko 40 godina,ali da se nikad ranije nije pristupilo adekvatnim pripremama i da je bilo namjera da se taj projekt iskoristi u komercijalne svrhe.

Ovaj vodovod za Zenicu, kako je dodao, značit će rješenje problema vodosnabdijevanja grada za narednih hiljadu godinu.

Prezentacija glavnog projekta i ključnih komponenti prateće projektne dokumentacije održana je u organiozaciji "Western Balkans Infrastructure Project Facility" i WYG International Ltd.