BiH
741

Tramvaj zvani poštovanje: Omladina je lijepo odgojena, a stari imaju svojih bubica

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevom je danas kružio tramvaj u kojem su se družili učenici Gimnazije Obala sa štićenicima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo. Ovaj projekat inicirali su upravo učenici sarajevske gimnazije, a cilj im je bio zabaviti pripadnike treće dobi te ukazati na probleme sa kojima se susreću u vozilima gradskog prijevoz.

Učenici su u saradnji sa KJKP GRAS osigurali vožnju tramvajem ukrašenim prigodnim plakatima sa edukativnim porukama te programom koji je uključivao pjevanje i sviranje, kao i podjelu kolača koji su pripremili članovi kulinarske sekcije Centra.

"Odlučili smo novu školsku godinu započeti društveno korisnim projektom Obala Tram sa Centrom za zdravo starenje i GRAS-om s ciljem da učenici edukuju svoje vršnjake o tome kako se ponašati u javnom gradskom prijevozu prema starijim osobama", rekao je direktor škole Benjamin Hedžić.

Cilj edukacije jeste svođenje negativno konotiranih situacija vezanih za problem ophođenja mladih prema starijima, a nerijetko i obrnuto, na minimum.

"Ovaj projekat je značajan pošto su, unatoč svim naporima, osobe treće životne dobi i dalje na marginama. Nema potrebe da nas se ignoriše, mi smo pokretni, želimo da živimo, da razgovaramo i družimo se s mladima, da im prenesemo iskustva i podršku", rekla je Suada Filipović iz Centra za zdravo starenje.

Dodala je i kako se susretala s neugodnim situacijama u vozilima gradskog prijevoza, ali je kazala kako postoji veći broj pozitivnih primjera kada je u pitanju odnos mladi-stari te, kako je kroz šalu dodala "imaju i stariji svojih bubica".

Učenici su ovim projektom željeli osobama treće životne dobi uljepšati pjesmom i druženjem barem jedan dan, te su se nakon obilaska škole i zajedničkog učešća u prigodnom programu, "ukrcali" u tramvaj te uz pjesmu otpočeli ugodnu vožnju.